VIDEO| Ispovijest lezbijke i geja iz Banjaluke

Vijesti 05. feb 201616:36 > 06. feb 2016 08:14
N1

U ekskluzivnoj ispovijesti za N1, student i studentica u Banjoj Luci govore o životu LGBT osoba u tom gradu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ona je lezbijka iz male sredine u Bosni i Hercegovini čiji prijatelji znaju njeno seksualno opredjeljenje. Njeni roditelji to ne znaju. Kako kaže, plaši se da im kaže zbog predrasuda da je to bolest. Priča o prijetnjama koje njeni LGBT prijatelji doživljavaju u BiH preko društvenih mreža, telefonom ili lično govoreći da su “nakaze”.

“Što se prijatelja tiče, znaju svi. Roditelji ne znaju niti im namjeravam kazati u skorije vrijeme. Radije bih da prvo razgovaramo o toj temi pa da vidim kako će stvari krenuti. Mislim da bi im to bio prevelik šok i da ne bi dobro prihvatili jer imaju mnogo predrasuda pod utjecajem okruženja”, kaže naša sagovornica.

S druge strane, naš sagovornik je priznao roditeljima da je gej, ali u kući se o tome ne priča. Kaže da je Sarajevo otvorenije i više prijateljski nastrojeno prema LGBT osoba od Banjaluke. 

“Mislim da je Sarajevo mnogo otvorenije od Banjaluke po pitanju LGBT populacije. U Sarajevu postoje LGBT partyji svakog petka i subote u određenim klubovima koji se bez problema odvijaju”, kaže naš sagovornik.

Vjeruje da ovakvih pokreta nema U BiH. No pravi ispit će biti, kaže, kada LGBT populacija izađe iz svojih zidova i javno progovori.

U Beogradu se plaši desničarskih skupina, poput Dveri i Obraza. I on i ona smatraju da nije vrijeme za gay pride u BiH. Kažu da nasilje iz mržnje prema LGBT populaciji opravdavaju političari i desničarske grupe.

Kakvo je stanje njihovih prava najbolje svjedoči to što u medijima istupaju sa zaštićenim identitetom. Kako žive sa predrasudama da su “bolesnici” i kako ih sistem štiti pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.