"Debljina" novčanika umjesto nas odlučuje o zdravoj ishrani

Vijesti 06. feb 201618:13 > 19:18
N1

Trend zdrave ishrane sve je popularnijii u Bosni i Hercegovini. Međuti, zbog kontinuiranog pada standarda mnogi su prisiljeni da kupuju jeftine proizvode.

Zelena salata ili jabuka ekološki proizvedeni, bez pesticida, samo su neki od proizvoda u prodavnici zdrave hrane “Zdrava logika”. Nakon što je godinama jela isključivo domaću, organski proizvedenu hranu, Maja Miljević se odlučila za pokretanje biznisa.

“Sa direktorom Poljoprivredne škole smo saznali da bi oni htjeli da plasiraju svoje proizvoda ali da nemaju koma da plasiraju pa smo se dogovorili na kooperantskoj osnovi. I onda smo uključili proizvođače sa sela koji proizvode ovako ekološki uzgojenu hranu”, otkriva Miljević.

No, nije se zaustavila na ekološkoj proizvodnji voća i povrća, počela je i prerada. Kupci su posebno zainteresovani za suvi paradajz i dijetalni džem od drenjaka. Međutim, većina ljudi ipak se drži tradicionalne masne i jake ishrane, tvrde nutricionisti.

“Jedan od najboljih načina ishrane jeste umjerena kombinacija ribe, mlijka, povrća i voća. To je mediteranski način ishrane koji svima preporučujemo”, tvrdi nutricionista Ljiljana Stanivuković.

Losos 24 KM, a pileća salama 1,20 maraka – razlika u cijeni jača je od preporuke stručnjaka. Tanak budžet građana često odlučuje umjesto njih.

Bosna i Hercegovina u zemljama Balkana ima najveći jaz između prosječne plate i potrošačke korpe. Za 830 maraka može se podmiriti samo četvrtina potreba.

U većini domaćinstava su na meniju uglavnom tjestenina, krompir, a skupu teletinu najčešće zamjeni višestruko jeftinija piletina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.