Ko je Jovan Tintor, nekadašnji saradnik Radovana Karadžića?

Vijesti 09. feb 201608:08 > 08:10
Jovan Tintor

Policijski službenici Jedinice granične policije Bijeljina jučer su uhapsili Jovana Tintora, državljanina Republike Srbije, a koji se tereti za kazneno djelo genocid.

Tintor je uhapšen prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača. Njega Kantonalni sud Sarajevo traži zbog “krivičnog djela genocid, uništavanje kulturnih i historijskih spomenika”.

Tintor je bivši savjetnik prvog predsjednika RS Radovana Karadžića kojem se u Haškom tribunalu sudi za genocid nad bosanskim muslimanima u Srebrenici augusta 1995, ali i za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995, kao i za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, čiji cilj je bio genocid i ratni zločini nad muslimanskim, hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom.

Zločini u Vogošći

Prije rata u Bosni i Hercegovini Tintor je bio moler i kafedžija, a posljednjih godina se, prema riječima njegovih ratnih saboraca, vratio molerskom poslu.

Tokom rata u BiH bio predsjednik opštine Vitez, finansijer SDS-a i savjetnik Radovana Karadžića.

Poslije rata je bio aktivan među četnicima na Ravnoj gori, a držao je i četnički klub u Kadinoj Luci. Njegovo ime pominjalo se i prilikom iznošenja dokaza protiv haškog optuženika Radovana Karadžića.

Tintor je 2. maja 1992. kao predsjednik Kriznog štaba Srpske opštine Vogošća, izdao naredbu kojom se pansion “Kon Tiki” u toj općini stavlja na raspolaganje srpskoj policiji “radi saslušanja privedenih i pritvorenih lica”, a na taj način označen je početak agonije vogošćanskih Bošnjaka. Tu odluku je po Tintorovoj naredbi odmah sproveo u djelo Branko Vlačo, koji je postavljen za upravnika logora. Najveći vogošćanski zločini desili su se u logorima “Kod Sonje” i “Bunker” u Vogošći, “Nakina garaža” u Krivoglavcima, “Planjina kuća” u Svrakama, kasarni JNA u Semizovcu, kao i u živom štitu prilikom četničkih ofanziva na brdu Žuč.

Svjedok koji je početkom juna 1992. bio zarobljen u svom selu Ahatovići u sarajevskoj opštini Novi Grad tvrdio je, svjedočeći u Hagu protiv Karadžića, da je srpskim vojnicima koji su zauzeli selo komandovao Jovan Tintor. Prema njegovim riječima, od tridesetak zarobljenih bošnjačkih muškaraca, 15 je odmah ubijeno, a ostali su prebačeni u Rajlovac i zatvoreni u napuštene tankove za gorivo, gdje su držani pod nehumanim uslovima i prebijani, a dvojica su i umrla od batina, ispričao je svjedok.

Osuđen na devet godina zbog ubistva

U vogošćanskim logorima, mnoge žene su silovane, a neke nakon toga brutalno ubijene. Neke su držane i silovane u seoskim štalama u selu Jezera na brdu Žuč. Branko Vlačo lično je 25. maja 1992 godine predvodio zločin nad vogošćanskim naseljem Krše, kada je svirepo ubijeno šest Bošnjaka. Četvrtog jula 1992. u napadu agresora na vogošćansko selo Tihovići, četničke formacije zarobile su i ubile 32 civila. I ovaj napad desio se pod direktnom Tintorovom komandom. 

Tintor je osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva Branka Petrovića (50) 3. augusta 2012. godine u Banji Vrujci.

Tintor je tada sa dva hica iz pištolja, za koji nije imao dozvolu, usmrtio Petrovića, poslije svađe i uvreda koje je na njegov račun uputio ubijeni i njegova dva rođaka i prijatelja, dok se Tintor kod kioska “Ravnogorac” mazao ljekovitim blatom Banje Vrujci.

Poslije ubistva je pobjegao sa mjesta događaja, da bi se dva dana kasnije, pošto je njegov džip pronađen u okolini Čačka, predao valjevskoj policiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.