Danas posljednji oproštaj od planinara Dragog Novakovića

Facebook/N1

Dragi Novaković, planinar iz Sarajeva, smrtno je stradao u nedjelju na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici. Sahrana će biti održana danas na groblju Donji Miljevići u Istočnom Sarajevu u 13:00 sati.

Prethodno, njegove kolege planinari sastat će se na Grbavici u 11:30 sati (ul. Grbavička 41) ispred njegovog stana odakle će simbolično ići pješke za pogrebnim autom obučeni u planinarsku opremu.

Kako navode iz udruženja Avantur, ko bude u prilici neka ponese jedan cvijet u ruci. Sa istog mjesta osiguran je i prevoz prema Donjim Miljevićima, naveli su iz HPD “Bjelašnica 1923”. 

Krećući se od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice prema Bivku, na lokalitetu Kotlovi gdje je, kako kažu oni koji su bili na mjestu nesreće, tlo potpuno prekriveno ledom, planinarka se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se kretali duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali nažalost led ih je sa 2.000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema „kotlu“ na 1.600 metara nadmorske visine.

Dragi Novaković je bio certificirani planinarski vodič i član HPD “Bjelašnica 1923” iz Sarajeva.

Brojne su planinski vrhovi u BiH i Hrvatskoj koje je pohodio. Bio je na Triglavu te na alpskim vrhovima Dome de Neige na 4.015 metara nadmorske visine i Grossglockneru, Luizina glava na 3.207 metra nadmorske visine.

Na današnjoj sahrani prisustvovat će i članovi ekspedicije “Cordillera Blanca 2016” iz Beograda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.