Naknade za odvojeni život: Ima para za ministre i savjetnike

Vijesti 09. feb 201618:31 > 19:12
N1

U vrijeme kada Federalna vlada pregovara o novom zaduženju u visini od milijardu maraka, u službenom listu objavljena je informacija o usvajanju uredbe o povećanju nakande za odvojeni život ministara i savjetnika u vladi za oko 300 KM. Ošto su reagirali i sindikat i nevladin sektor zatraživši da se sporna uredba povuče.

Uredba o naknadama za odvojeni zivot prvi put je donesena 2010. godine i tada je iznosila 500 KM. U vrijeme saziva vlade Nermina Nikšića dva puta je promijenjena, nakon februrskih protesta smanjena na 1KM.

No, prije nekoliko dana odlukom Vlade ponovno je povećana i to na 300 KM za ministre i 250 za savjetnike.

Iz Ministarstva pravde koje je pripremilo prijedlog uredbe kažu kako su se na ovaj način donekle pokušali izjednačiti sa pravima zastupnika u federalnom parlamentu koji imaju naknadu za odvojeni život od oko 500 KM.

“15.5. 2015 Komisija Vlade Federcije za statusna pitanja našem ministarstvu uputila je inicijativu kojom je zatraženo da se reguliše pitanje naknade na način da se njihova prava izjednače na način kako zastupnici primaju naknade u Parlamentu I mi smo to uradili, vlada usvojila”, kazao je Alen Taletović – pomoćnik ministra pravde FBiH. 

Ukupno devet ministra čije je mjesto prebivališta udaljeno 70 km od sjedišta institucije osim plate dobiće i oko 300 KM za odvojeni život, za troškove zakupa stana oko 600 KM , odnosno ako koriste službeni stan 300 mraka, nesto niže naknade su za savjetnike.

U sindikatu ističu kako je vlada povećanjem naknada još jednom pokazala koliko poštuje radnike i principe koje je obećala.

“Nakon mjesec dana proglasiti da je 406 KM društveno opasno, a onda donijeti odluku da je naknada za odvojeni život 300 KM je igranje sa pameću građana FBiH ili potcjenjivanje. Biću krajnje prost i reći da Vlada FBiH pravi budalama sve radnike i građane Federacije BiH .Ovo je pokazatelj da Vlada FBiH radi isključivo u interesu političkih centara moći koje su je dovele na ovu poziciju i da je prazna priča da se radi nešto u interesu građana i radnika Federacije BiH. Priča se o borbi protiv administracije, a ona se povećava”, istakao je Selvedin Šatorović, predsjednik SSS BiH.

I u nevladinom sektoru sličnog su mišljenja :

“Najblaže rečeno ovo je neprimjerena odluka kada idete preko okeana da molite pare, kada nedosteje u budžetu 700 miliona za adminsitrciju, nije vrijeme .. I nadam se da će odluka biti promijenjena. Vlada košta na godišnjem nivou preko milion maraka svaki od ministara zaradi blizu 50.000 KM”, riječi su Denisa Telića projekt menadžer CCI-ja. 

Zanimljivo je da informacija o povećanju naknada članovima Vlade i njihovim savjetnicima nije objavljena u saopštenju za medije, koje se redovno dostavlja nakon sjednica Vlade.

Na ovu informaciju danas su reagovali i iz SDP-a zataživši da odmah i bez odlaganja ukinu odluku kojim se ponovno uvodi naknada za takozvani odvojeni život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.