VIDEO| Ovako bi moglo izgledati glasanje na izborima u BiH

Vijesti 10. feb 201612:42 > 12:49
N1

Povodom Svjetskog dana izbora Centralna izborna komisija BiH organizovala je prezentaciju naprednih tehnologija u izbornom procesu. Nekoliko svjetskih kompanija predstavilo je informatičku opremu za elektronsko glasanje.

Tradicionalni glasački listići u Bosni i Hercegovini uskoro će biti prošlost. Manualno sabiranje glasova mogle bi zamijeniti nove tehnologije u izbornom procesu. Jedna od njih, elektronska olovka, glasove pohranjuje automatski. Rezultat – pobjednici poznati do kraja izbornog dana.

Prije izbora, olovke se podese, a onda se isprinta listić na kojem piše da svi kandidati imaju – nula glasova.

Glasanje započinje nakon što je glasač na tradicionalan način dokazao identitet uz pomoć lične karte pa uzima i olovku. Sačekate 3-5 sekundi, dok plavo svjetlo ne postane zeleno. Na glasačkom listiću birate željeno ime i onda na klasičan način odložite listiće u kutije. Nakon što završite, olokvu vraćate na njeno mjesto.

Glasovi se sabiraju, a rezultati printaju.

Ekipa N1 je provjerila i koliko je ovaj način glasanja podložan manipulaciji.

“Sistem razumije da je jedan glasački listić već iskorišten, tako da je nemoguće da se prebroji dva puta. To je jedan način. Osim toga, možemo limitirati broj listića u određenim izbornim jedinicama”, rekao je Raul Correia iz kompanije “Smartmatic”.

O svemu, ipak, ne odlučuju inovatori.

“Vidjet ćemo. Danas su ovdje prisutni članovi PS BIH, članovi Vijeća ministara, politički subjekti…Vidjeli su ova iskustva, mi ćemo im prenijeti, a konačnu odluku oni treba da donesu”, izjavio je Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a.

Broje se i dani do izbora. Da li će se vlasti opredijeliti za manualno brojanje ili elektronsku inačicu, znat ćemo u oktobru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.