Tužilaštvo BiH vrši provjere o uplatama sa IP adresa VSTV-a

Vijesti 10. feb 201616:06 > 16:10
N1

Glavni tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine izdao je naredbu da se formira predmet i izvrše provjere navoda o tome da su dvije IP adrese Visokog sudskog i tužilačkog vijeća prebačeni milioni KM na račune fiktivnih firmi, potvrđeno je za N1.

Kako je naveo portal Capital.ba u današnjem tekstu, najviše elektronskih naloga za plaćanje kompanijama koje je osnovao direktor Balkan Investment Banke Edvinas Navickas izvršene su sa dvije IP adrese koje pripadaju Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. Riječ je o milionskim iznosima koji su po Navickasovom nalogu sa ovih IP adresa prebacivane povezanim pravnim licima. Ovo se, između ostalog, navodi u zapisniku Republičkog deviznog inspektorata o kontroli BIB-a koji je u posjedu poslovnog portala Capital.ba.

Reagirali su iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i naveli da VSTV “u skladu sa zakonskim nadležnostima, uspostavilo i vrši održavanje jedinstvenog pravosudnog informacionog sistema za sve sudove i tužilaštva u Bosni i Hercegovini.
Činjenica je da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće vlasnik spomenutih IP adresa. Ono što bi naglasili jeste da preko ovih IP adresa oko 5.000 korisnika u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini ima pristup internetu. Dakle, 5.000 korisnika iz svih sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini (izuzev Suda BiH, Tužilaštva BiH i pravosudne institucije Brčko Distrikta) je, u naznačenom periodu 2012. godine, moglo pristupiti internetu preko ovih adresa. VSTV-u BiH se do sada niko od nadležnih istražnih organa nije obratio sa zahtjevom za utvrđivanje činjenica vezanih za spomenuto korištenje opreme za provođenje navedenih novčanih transakcija”, navode iz VSTV-a i dodaju da su spremni da osiguraju sve neophodne i dostupne podatke o činjenicama vezanim za navedeno korištenje informacione opreme.
U cijeli slučaj uključilo se i Tužilaštvo BiH.
“U Tužilaštvu BiH, glavni tužitelj je već izdao naredbu da se formira predmet i izvrše provjere ovih navoda”, kazali su za N1 u ovoj bh. instituciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.