"NE" hidžabu u pravosuđu: Šta to znači za pokrivene pravnice

N1

Uprkos protestima, VSTV ostaje pri zaključku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama. Ostajanje Vijeća pri svom mišljenju, je ostajanje pri zaključku o kršenju temeljnih ljudskih prava muslimana - stav je Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Istraživali smo šta će ovakav stav značiti za žene koje trenutno rade u pravosuđu BiH i za studentice koje namjeravaju postati pravnice.

Dženita Kaliman, pravnica, već je imala negativnih iskustava zbog nošenja hidžaba. Rijetki su poslodavci, čak i u privatnom sektoru, koji su joj htjeli dati posao. Potvrda odluke VSTV o zabrani nošenja vjerskih obilježja u institucijama pravde dodatno ju je obeshrabrila.

“U javni sektor naravno da ne apliciram, jer i onako su pokrivenim ženama umanjene šanse za zaposlenje, pogotovo u javnom sektoru. Ja idem na privatni. Ja sam bila na par intervjua gdje kad sam došla sa maramom automatski sam eliminisana, bez obzira na moje sposobnosti”, izjavila je Dženita Kaliman.

Za svoje sutra se boje i buduće pravnice. Nura Hadžić je treća godina fakulteta. Pravom se želi baviti cijeli život. No, hoće li to i moći pita se?!

“Za mene kao studenticu to nije samo vjersko obilježje nego nešto što je dio mene i moje ličnosti i smatram da imam potpuno pravo na to jer sam ovaj put izabrala jer gajim ljubav prema pravu kao nauci”, kazala je Nura Vuković.

Zbog straha da ne izgube posao, nijedna od žena trenutno zaposlenih u pravosudnim institucija u BiH nije htjela govoriti pred kamerama. Odlukom vijeća, njihovim nadređenim je kažu ostavljeno na volju kako će tretirati vjerska obilježja, i to je ono što ih najviše plaši.

Dževada Šuško sa Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka komentarisala je: “Ja se bojim za njihovu budućnost. Ne bih htjela da su ovisne o samovolji svoje nadređene osobe, da li je to vjersko obilježje ili ne i da ostanu bez posla”.

Ne znaju šta dalje?! Da li će se nakon odluke za pravosudne institucije, ista donijeti i za ostale državne institucije.

Pitaju se kako je moguće da se, da se pri zapošljavanju ljudi u pravosudne i ostale državne institucije strogo vodi računa o nacionalnoj prupadnosti, a sa druge strane, isticanje vjerskih obilježja bio to krst, brojanica ili vjerskih obaveza, kao što je hidžab je zabranjeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.