Zuko: Rješavanje porodiljskih naknada je pitanje opstanka

Vijesti 12. feb 201608:56 > 08:57
N1

Problem porodiljskih naknada na području cijele FBiH zaslužuje pažnju zbog sve većeg pada nataliteta i porasta nasilja u porodici, rekla je Kenela Zuko, zastupnica SDA u Parlamentu Federacije BiH tokom gostovanja u Novom danu.

Klub parlamentarki Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u suradnji s nevladinim sektorom zalaže se za donošenje propisa kojima bi na jedinstven način bio riješen problem porodiljskih naknada na području cijele FBiH u smislu da svim porodiljama budu omogućena jednaka prava u ostvarivanju naknada.

“Zakon koji je doneše na federalnom nivou kantoni kasnije derogiraju i tu dolazi do svojevrsne diskriminacije u naknadama za porodilje u FBiH. Ima kantona, kao što je Tuzlanski, gdje se kaže da porodilje moraju primiti 90 posto plaće ali se to u praksi skoro nikako ne ispoštuje”, navela je zastupnica.

Istakla je da su u prošlom periodu Klub parlamentarki održao radni sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem koji je pokazao “izuzetan senzabilitet” za ovaj problem.

“Pokrenuli smo incijativu na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u vezi porodilja i porodiljskih naknada. Uspjeli smo organizovati sastanak i sa nevladinim sektorom jer smatrama da samo sa jednom sinergijom možemo doći do iskoraka da svaka majka ima ista prava, bez obzira da li ona živi u Sarajevskom kantonu ili nekom drugom”, otkriva Zuko.

Gošča Novog dana je dodala da izjednačavanje statusa i naknada za majke u javnom i privatnom sektora je pitanje od esencijalne važnosti jer je mortalitet u našoj zemlji u 2014. bio veći od nataliteta.

To bi značilo da svaka zaposlena majka, u periodu od 12 mjeseci, koliko traje porodiljsko odsustvo, trebala bi imati mjesečno najmanje 66 posto svoje plate, u idealnom rješenju i cijelu platu. To nisu i ne smiju biti socijalne kategorije, tvrdi Zuko, jer su te žene odvajanjem za zdravstveno i socijalno to sebi omogućile. Do sada, ovakvo rješenje imale su samo majke zaposlene u javnom sektoru.

“Ovo je pitanje opstanka jer bi uskoro mogli postati najstarija nacija u Evropi”.

Zuko se osvrnula i na zabranu nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, kao i o upražnjavanju vjere u toku radnog vremena u pravosudnim institucijama istakavši da niti jedna ustanova ili institucija u BiH ne može derogirati ljudska prava koja su zagarantovana međunarodnim konvencijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.