Za šta Tužilaštvo BiH tereti Pavlovića i ostale

Vijesti 12. feb 201613:05 > 13:19
N1

U Tužilaštvu BiH danas su saslušani Slobodan Pavlović, vlasnik Pavlović banke, uposlenici Petar Lazić i Ljiljana Garić te prvi saradnik Slobodana Pavlovića, Blago Blagojević.

Advokat Miodrag Stojanović je odmah nakon ispitivanja rekao prisutnim medijima da se osumnjičenma na teret stavljaju tri krivična djela.

Radi se o pranju novca, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Sve četvero su istakli da, s obzirom da im je Tužilaštvo stavilo na raspolaganje vrlo obimnu finansijsku dokumentaciju i preliminarne nalaze vještaka finansijske struke iz SIPA-e, da će se u ovoj fazi postupka braniti šutnjom“, rekao je Stojanović.

On je naglasio da osumnjičeni zadržavaju pravo, nakon što steknu uvid u dokumentaciju vezano za kredit iz 2007. odnosno 2008. godine kojeg je Pavlović banka dala Miloradu Dodiku, izjasne i detaljnije odgovore na navode iz osnova sumnje.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će ići s prijedlogom za određivanje pritvora, a on će biti urađen u toku dana i u večernjim satima Tužilaštvo će sve četvero osumnjičenih dati u dalju nadležnost Sudu BiH.

Američka ambasada će biti obaviještena o cijelom toku procesa jer se radi i o američkom državljaninu.

Kroz dosta medija jučer je prenesena informacija da je Pavlović jučer bio u bjekstvu. To je nevjerovatna neistina, jer on niti u jednom trenutku nije bio u bjekstvu. Sve vrijeme je govorio gdje se nalazi na službenom putu u Trebinju. Krenuo se javiti u središte SIPA-e i u zaustavljen je kod Mostara u pravcu Sarajeva, a ne u kontra smjeru ako je imao namjeru ići negdje drugo“, dodao je advokat.

On je istakao da su pojedini mediji jučer oko podne objavili da je Slobodan Pavlović uhapšen što je bilo netačno.

Slobodan Pavlović je u tim trenucima bio na vezi sa pripadnicima SIPA-e i on im je govorio gdje se nalazi u svakom trenutku, tako da nije bilo potrebe da ga traže na putu prema Sarajevu“, rekao je Stojanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.