Redovnice iz Aleksandrovca koje brinu o liječenju ovisnika

Vijesti 12. feb 201617:47 > 14. feb 2016 20:38
N1

Bez prisile, isključivo na dobrovoljnoj bazi u katolički samostan Marjanovac, u Aleksandrovcu kod Banjaluke na odvikavanje se javlja sve veći broj ovisnika opojnih droga.

Brigu o njima vode redovnice katoličkog reda Klanjateljica krvi Hristove.

Poljoprivredni ili kućni poslovi, kreativne radionice ili grupni razgovori dio su procesa odvikavanja.

Osam radnih sati dnevno pomažu štićenicima ovog centra da steknu ili vrate radne navike i odgovornost. Te, da se osjećaju društveno korisnim ali i da vrate dostojanstvo čovjeka.

“Podijeljeni su u radne sektore. Od čišćenja kuće, kuhanja, vešeraja.. imamo nešto i vrta, imamo i štalu. Dakle poljoprivreda”, kazala je Amata Anđelić, koordinatorica Centra za odvikavanje Marjanovac.

Na odvikavanju je trenutno 25 osoba, dok četiri redovno dolaze ovdje po psihološku podršku da bi, nakon boravka u Centru, lakše prošli proces socijalizacije.

Za petnaest godina postojanja kroz Marjanovac je prošlo više od 600 ovisnika, od toga ih je oko stotinu uspješno izliječeno.

“Zasnovali su svoje nove obitelji, svoj novi život zapčeli. Završili fakultete, neki su doktorirali. Neki su se zaposlili, neki još uvijek čekaju posao ali ne odustaju jer znamo koliko je teško naći posao posebno u našem društvu koje ima predrasude prema ovisnicima”, ističe Anđelić.

Odvikavanje traje dvije godine i odvija se u četiri faze. Podrazumjeva prihvatanje prostora i obaveza, prihvatanje ideje zajedništva, te faze rezidencijalne I ambulantne resocijalizacije.
Oni koji su izdržali da ne odustanu iza sebe su ostavili Aleju pobjednika.

Aleja borova je nastala tako što štićenici koji prođu sve četiri faze odvikavanja i izliječe se na svom polasku iz ovog centra zasade po jedan bor kao simbol života ali svoje dalje ppovezanosti sa Centrom Marjanovac.

Terapijska zajednica im je u početku bila sklonište, zatim kuća, i na kraju odskočna daska za novi početak. U znak zahvalnosti česnim sestrama i mjestu gdje su se ponovo rodili često navrate. Neki i sa potomcima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.