Kamerić: Rak kod djece je rijetka, ali izlječiva bolest

Vijesti 13. feb 201610:28 > 10:37
N1

Od 250.000 djece kojoj se u cijelom svijetu dijagnosticira dječiji kancer, njih oko 90.000 se ne uspije izboriti, što čini dječiji kancer vodećim kod dječije smrtnosti od nezaraznih bolesti.

Djeca iz cijelog svijeta pjesmom podižu svoj glas za djecu oboljelu od raka i pjesma će biti prezentovana cijelom svijetu na Međunarodni dan djece oboljele od kancera – 15. februara 2016. Gošća Novog dana bila je Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH.

Liječenje malignih oboljenja kod djece je dugotrajno i izuzetno zahtjevno. Na pitanje kroz koje faze mališani prolaze je odgovorila: “Prvi je šok onda kad vam ljekar saopšti da vaše dijete ima rak. To ne možete ni zamisliti. Ti ljekari koji fantastične stvari čine za našu djecu i imaju fantastične rezulatate ne mogu da se bave nečim drugim osim liječenjem. Tu onda nastupa naše Udruženje koje se bavi svim drugim, odnosno nemedicinskim stvarima. Imamo psihologa koji olakšava roditeljima prihvatanje dijagnoze jer je bitno ‘svariti’ dijagnozu i krenuti u borbu, jer je rak kod djece izlječiv. Roditelji to ne znaju. Ja nisam ni znala da djeca mogu imati rak. Mi podižemo svjesnost o dječijem raku – rijetka bolest, ali bolest koja je izlječiva“.

O tome da li su mali pacijenti svjesni situacije u kojoj se nalaze je kazala kako itekako jesu. “Od bebe do adolescenata – svi su svjesni i tako pametna pitanja postavljaju i psihologu i ljekaru i njihova preporuka je da se otvoreno o tome priča pred njima. Djeca u bolnici leže od šest do dvije godine i među sobom pričaju o tome i znaju sve. Mi u Udruženju radimo puno s roditeljima oboljele djece, od okupacione terapije do grupe podrške, a imamo i grupu mladih koji su završili liječenje koji dolaze i pričaju o onome šta su prošli”, kazala je Kamerić.

Kamerić je navela i kako je potrebno imati snage poslije liječenja vratiti se u normalan život. “Organizujemo rehabilitacione kampove i stalno smo u kontaktu s djecom kad završe liječenje. Na svečanoj akademiji koju smo pripremili za 15. februar očekujemo da će biti prisutno 150 djece koji su se izliječili i koji slave život“, rekla je.

Juče smo imali press-konferenciju na kojoj smo javnosti pokazali šta je to šta smo uradili u protekloj godini i šta planiramo. Danas će se u Goraždu održati rock-koncert i prihod će ići našem Udruženju. Sutra je svečana akademija koju posvećujemo djeci”, dodala je.

Kamerić je kazala i kako će se 26. aprila otvoriti Roditeljska kuća u kojoj će roditelji moži da borave, dok su prije, roditelji koji nisu iz Sarajeva, morali da plaćaju stan, a oni koji nisu mogli plaćati, spavali su u autu. Roditeljska kuća neće biti samo prenoćište nego dom daleko od doma, navela je Kamerić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.