Slučaj BIB: Država opljačkana, krivci prošli nekažnjeno

Vijesti 13. feb 201616:20 > 19:06
N1

Tužilaštvo BIH formiralo je predmet, a istražioci provjeravaju sa koje IP adrese Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je dat nalog za isplate više miliona maraka, sa računa Balkan Investment Banke (BIB).

Ovaj slučaj je dobio novu dimenziju nakon objavljivanja šokantnog izvještaja Deviznog inspektorata RS. Ko je iz izvršne ali i sudske vlasti koristio prljav novac Litvanaca?

Službenica jednog Osnovnog suda priznala je da je koristila elektronsko bankarstvo 2012.godine sa radnog mjesta. Dala je oko 600 naloga koje je lično potpisvao Edvinas Navickas, prvoosumnjočeni Litvanac za izvlačenje novca iz Balkan Investment Banke, čiji je tada bio direktor.

“Ta osoba nije ni sudija ni tužilac, radi se o licu koje se bavi računovodstvenim poslovima”, kazao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

Glavni državni tužilac Goran Salihović naredio je provođenje istrage, kako bi se otkrilo ko je iz pravosuđa i za čije namjene vršio uplate blizu devet miliona maraka fiktivnim firmama preko BIB-a.

Izvještaj deviznog inspektorata RS, šokirao je javnost tim više što je za pljačku Balkan Investment Banke, sjenu sumnje bacio i na pojedince iz pravosuđa.

“To je ono što zaabrinjava, pokazuje da je to bila uvezana grupa, gdje je bila umiješana i izvršna i sudska vlast, kada je bilo u pitanju upravljanje BIB-om”, kaže Siniša Vukelić sa portala Capital.ba.

U momentu kada je korištena sporna IP adresa predsjednik VSTV-a bio je Milorad Novković, a predsjednik Osnovnog suda Banjaluka, Milan Tegeltija. On sam negira indicije da je osumnjičena službenica njegova tadašnja uposlenica.

“Ne, to se desilo u jednom drugom sudu…”, kaže Tegeltija.

Družina koja je organizovano izvlačila kapital i depozite domaćih komitenata BIB-a na račune povezanih lica u UKIO Bankas u Litvaniji, stoji u izvještaju Deviznog inspektorata bila je uigrana.

Pored Navickasa, činili su je i tadašnji članovi kreditnog Odbora BIB-a Mirjana Čomić i Mira Bjelac.

Bjelac je trenutno predsjednica Upravog odbora Agencije za bankarstvo RS, koja je takođe zbog svega pod lupom.

“Institucija Agencije za bankasrtvo RS treba da postoji, ali očigledno da ima istražnih radnji. Podrška radu Tužilaštva”, kaže Slaviša Marković, poslanik PDP-a u NSRS.

Tužilaštvo i SIPA intenzivno rade na slučajevima četiri banke u RS. Najteža istraga makar milionski je ona u vezi Balkan Investment Banke – Teška skoro milijardu maraka. Na ovom slučaju pokazalo se kako se država bez kontrole nerezidentnih računa može lako i nekažnjeno opljačkati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.