Načelnik Glamoča: Ja bih sebe predstavio kao prosjaka

Vijesti 15. feb 201614:18 > 15:02
N1

U sjedištu Vlade FBiH potpisan je sporazum o rekonstrukciji i izgradnji 380 stambenih jedinica za izbjeglice i interno raseljene osobe iz 20 općina Federacije. Načelnici bh. općina u kojima će biti rekonstruisane kuće nakon potpisivanja su daali izjave od kojih je posebno zanimljiva bila Radovana Markovića, načelnika Općine Glamoč.

“Pošto je u najavi načelnik iz Jajca najavljen kao načelnik iz kraljevskog grada, ja bih ga u toj priči nazvao kraljević. Vi novinari se ponešto čitali, naročito bajke i ovo sve liči pomalo na bajku. Ja bih sebe predstavio iz onog drugog dijela bajke, kao prosjaka. Grad iz kojeg ja dolazim ima četiri hiljade stanovnika po još neobjavljenim rezultatima popisa i u kojem se pravi 47 kuća za povratnike za koje znamo da će se vratiti nakon što im se poprave kuće, a onda će opet otići negdje da traže hljeba. Znači svi simboli iz bajke: kraljević, prosjak, hljeb i život nasušni su tu pred nama, ali ne možemo odbiti sve ono što nam se nudi u ovim procedurama”, kazao je Marković.

“Evo, pomalo već ličimo na Evropu. Danas smo zamoljeni da posklanjamo stvari ispred sebe, da snimci izgledaju što ljepše i što urednije. Međutim, naši životi ne izgledaju tako. Ja se zahvljajujem predsjedniku Vlade (Fadilu Novaliću op. a.) koji mi je danas ukazao čast i proveo jedno kratko vrijeme sa nama”, kazao je načelnik Općine Glamoč.

Dodao je da su računi Općine Glamoč blokirani i da općinski organi teško funkcionišu.

“Ja danas potpisujem neke obaveze koje preuzimam ispred Općine Glamoč nesiguran da ću ih moći izvršiti. Ima mnogo, mnogo drugih problema koji su daleko veći od problema obnove kuća. Daleko bismo više voljeli da se naši ljudi osposobljavaju da sami sebi kuće grade, da se vraćaju osnovnim životnim vrijednostima…”, kazao je Marković.

Potpisani sporazum je dio regionalnog projekta koji su izradile BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija, a u okviru kojeg ćeu BiH biti pomognuto oko 5 hiljada i 400 porodica, odnosno 14 hiljada ugroženih izbjeglica, povratnika i interno raseljenih lica. Ukupna vrijednost projekta za BiH iznosi gotovo 200 miliona KM, od čega će BiH osigurati oko 15 posto.

Pomoć se realizira kroz četiri podprojekta, od kojih je prvi u implementaciji, dok je za drugi danas potpisan sporazum.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.