BiH na putu za EU: Šta smo prošli, a šta nas očekuje?

Vijesti 15. feb 201617:46 > 19:22
N1

Premda će današnji dan sigurno ući u važnije datum evropskog puta naše zemlje, tek treba da sustignemo zemlje regione. Većina naših susjeda su nekoliko stepenica bliži Uniji u odnosu na nas.

Šta smo prošli, gdje smo sada, i kuda idemo pogledajte u prilogu.

Pokucali smo na vrata Evropske unije.

No, tu smo gdje smo bili i jučer. Broj nezaposlenih nije se smanjio, niti je GDP išta veći nego jučer. Ali da je ova aplikacija napredak ne treba sumnjati, jer smo posljednjih skoro 20 godina uglavnom takpali u mjestu. Preokret se dogodio 2014. godine.

Evropska unija objavljuje novi pristup prema BiH i stare velike teme ostavlja po strani. Daje se prilika da se približimo Evropskoj uniji, ukoliko obećamo da ćemo provesti reforme. Prošle godine političari su se naročito potrudili.

Ubrzo nakon izbora članovi Predsjedništva usvojili su zajedničku izjavu kojom se iskazuje spremnost za cjelokupne reforme zarad evropskih integracija. Tu izjavu ubrzo usvajaju oba doma državnog parlamenta, uz, naravno, manje političke trzavice. U toku 2015. godine usvojena je reformska agenda, a posljednja stepenica je mehanizam koordinacije, koji treba da omogući funkcionalnu saradnju s Unijom tokom pregovora. Sve je to dovelo do današnjeg dana i predaje Zahtjeva Briselu za članstvo.

Ova i prošla godina jedna je od rijetko pozitivnih za BiH. Takva je bila 2008. kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i kada su na snagu stupile vizne olakšice, što je jedna od najvažnijih političkih odluka koje su građani osjetili u svojim životima.

Prije toga i poslije te godine BiH je uglavnom kočila samu samu, uz pomoć međunarodne zajednice, koja je često od Sarajeva tražila nemoguće. Godine smo potrošili bezuspješno se dogovarajući o Sjediću i Finciju, ustavnim promjenama, aprilskim paketima, prudskim i butmirskim procesima. U novim okolnostima i novom pristupu Unije, BiH je dobila novu šansu.

Šansa nije dovoljna sama po sebi. To znaju i naši susjedi koji su prošli ovaj trnovit put.

Hrvatska je, je naprimjer, članica Eurospke unije od prvog jula 2013. godine. Tačno deset godina od podnošenja zahtjeva za punopravno članstvo, koje je tek danas podnijela BiH.

Od susjednih zemalja, Crna Gora je u procesu progovaranja. To znači da je dobila status kandidata za članstvo još 2012. godine. Zahtjev za članstvo Crnogorci su Briselu uputili 2009.godine.

Srbija je također u procesu pregovaranja od kraja 2015. godine, šest godina od službenog podnošenja aplikacije za članstvo.

Makedonija je 2004. godine podnijela aplikaciju, a godinu kasnije dobivaju status kandidata.

Sada kada smo smogli snage da otvorimo novu stranicu, čekamo da vidimo da li će Brisel otvoriti vrata na koja smo danas pokucali. A da bismo i ušli na njih, trebamo proći dug put, put koji se u BiH dugo i teško gradi. Kada ga izgradimo proći će godine. Jednaki među Evropljanima možemo postati, prema procjenama, tek za 10 – 15 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.