Osmjesi i predaja aplikacije su jedno, a obaveze drugo

N1

Osmijesi i predaja aplikacije je jedno, a obaveze koje će iz nje proisteći sasvim drugo, kažu oni koji trenutno vode BiH.

“Znamo koliko su druge zemlje čekale na predaju upitnika i neke druge stvari, ali u ostalom to je proces, mi smo toga svjesni. Ali za ovu zemlju je bitno da smo predali aplikaciju”, rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iako vlast u BiH predaju aplikacije naziva istorijskim događajem za BiH, već sada se govori o preprekama kada nam stigne upitnik sa pitanjima na koja trebamo odgovoriti. Ali ni sam upitnik ne treba očekivati prije ljeta.

Da BiH dobije taj upitnik sa nekoliko hiljada pitanja, da se daju odgovori i da se BiH dodijeli kandidatski status“, istakao je Šefik Džferović (SDA).

Aleksandra Pandurević (SDS) se pita: “Da li mi imamo kapacitete da mi prevedemo toliki materijal? Da li mi imamo toliko prevodilaca da mi to uradimo?”

Sinergija između vlasti, opozicije, akademske zajednice, medija i javnosti u najširem smislu te riječi mora postojati, ako želimo ozbiljan put BiH ka EU“, naglasio je Saša Magazinović, (SDP BiH).

Međutim, u EU se ne ulazi obećanjima, već prilagođavanjem.

Sporazum o stabiliziciji i pridruživanju, što je jedan od uslova da se BiH pridruži EU, definira jasna pravila. S tim što u BiH imaju ideju da prilagode EU Bosni i Hercegovini“, rekao je Zoran Krešić, novinar “Večernjeg lista”.

Drugi misle da aplikacija koju smo podnijeli nije uopšte kredibilna bez adaptacije SSP-a, sa krhkim Mehanizmom koordinacije, neobjavljenih rezultata popisa stanovništva, a naročito zbog neprovođenja presude u slučaju Sejdić-Finci.

Čak i da nema ovih ostalih koje smo dobili, ova aplikacija nije kredibilna“, smatra Paulina Janusz, Tranzicijska pravda.

I građani BiH različito gledaju na podnošenje aplikacije.

Ukoliko obezbjedimo prevodioce koji nam, kako kažu političari, nedostaju za prevođenje upitnika koje ćemo možda dobiti iz EU, a obistini se predviđanje lidera ove zemlje, otpočinjanje pregovora EU sa BiH neće početi prije kraja 2017 godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.