Čović predaju aplikacije nazvao prekretnicom za BiH

Vijesti 15. feb 201618:48 > 19:18
N1

Svečani trenutak za BiH. Naša zemlja učinila je prvi korak ka članstvu u EU. Predsjedavajući predsjedništva BiH, Dragan Čović, predao je, u Briselu, aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji

Predsjedavajući predsjedništva BiH, Dragan Čović, predao je, u Briselu, aplikaciju naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, sedam i po godina nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zahtjev za članstvo, Čović je predao Bertu Koendersu, ministru vanjskih poslova Holandije, koja predsjedava EU.

Oko 19 sati predsjedavajući Predsjeništva BiH Dragan Čović se susreo sa evropskim parlamentarcima iz Hrvatske, a nakon toga će uslijediti svečani prijem povodom današnje aplikacije za EU.

Danas dominiraju poruke optimizma i ohrabrenja. Čović se susreo sa Johannesom Hahnom i tada je kazao kako ovo može biti prekretnica za BiH te da je ovo prilika da politički lideri pokažu građanima da se može raditi bolje i da građani vrate vjeru u političare.

Johannes Hahn je istakao kako je apilkacije kredibilna te je bio optimističan po pitanju evropskog puta BiH.

Predstavnici EU su zadovoljni onim što je BiH napravila u proteklih godinu dana. Oni očekuju da BiH nastaviti raditi na reformama i problemima koji postoje u BiH, a to je ono što očekuju i svi građani.

Zahtjev za članstvo, Čović je predao Bertu Koendersu, ministru vanjskih poslova Holandije, koja predsjedava EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.