Mirko Šarović za N1: Svaka adaptacija SSP-a će koštati BiH

Vijesti 16. feb 201609:00 > 09:10
N1

"Ovo je jedan od najvažnijih momenata za BiH od rata. Možda se ne osjeća značaj događaja, ali u posljednjih osam mjeseci imali smo dva značajna događa. Prvi kada je na snagu stupio SSP i jučerašnja predaja aplikacije. Napravili smo velike korake na putu ka EU. To je pored ostvarenog napretka i najava velikih obaveza", izjavio je Mirko Šarović.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

U Sarajevo danas dolazi delegacija iz Brisela s kojom BiH otpočinje pregovore o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a koji se odnose na trgovinske kvote za poljoprivredne, prehrambene i druge proizvode. Vijeće ministara usvojilo je pregovaračku poziciju BiH u tom procesu, a danas će biti poznat i stav Evropske komisije.

Ovo je početak jednog procesa za koji se ne može reći koliko će trajati jer polazimo od različitih interesa. EK bi željela da BiH primjeni princip tzv. tradicionalne trgovine. S druge strane BiH ima svoje zahtjeve. Danas ne očekujem ništa spektakularno, osim iznošenja početnih pozicija u procesu koji će trajati u narednim mjesecima“, kazao je Šarović.

Na pitanje koliko će trajati pregovori, s obzirom da je adaptacija SSP-a vrlo složen proces, gost Novog dana je odgovorio: “Za BiH je važno da uđe u proces adaptacije SSP-a nakon ulaska Hrvatske u EU, a to je i obaveza EU kako bi ovaj proces priveli kraju. Za BiH je važan i stav Predsjedništva BiH koje je redefinisalo pregovaračku pozciiju i zatražilo od pregovaračkog tima da uđe u susret dogovoru na način da dogovaranje bude fazno i da se kroz kompezatorske mjere pomogne poljoprivrednom sektoru BiH. BiH sa svoje strane tražit će dio kvote koje je i ranije isticala za vino, šećer i ribu, ali i za proizvode iz kultura voća i povrća, uključujući i pitanje izvoza pilećeg mjesa i jaja.”

Od 14. do 25. marta u posjet BiH dolaze inspektori za hranu i veterinarstvo Evropske unije koji će vršiti kontrolu sistema u oblasti hrane.

Posjeta inspekcija FVO iz Berlina očekuje se izvjesno vrijeme. Znali smo prije nekoliko mjeseci da dolaze u BiH. Oni će obići nekoliko farmi i izvoznih mljekara , prekontrolisati sistem koji funkcioniše u BiH kada je u pitanju kontrola proizvoda, te horizontalni i vertikalni mehanizam i provjeriti standarde, zakonodavstvo kao i sve ostalo što rade u zemljama EU“, rekao ja Šarović.

On smatra da će BiH obezbjediti daljnji izvoz mlijeka u EU.

Lično me najviše brine dio oko zakonodavstva jer ipak nismo uveli kraju usaglašavanje zakona o hrani. Nadam se da bi do dolaska inspekcija dva zakona mogli uputiti u proceduru“, istakao je.

Do sada su usaglašena dva zakona, izmjene zakona o poljoprivredi i Zakona o veterinarstvu, a čeka se usaglašavanje zakona o hrani.

Šarović je naglasio da su svi segmenti društva; kantoni, entiteti i komore učesnici u procesu na osnovu čega se formira pregovaračka pozicija.

Sve interese ne možemo ostvariti jer moramo izlaziti u susret drugoj strani, jer ovo su trgovinski pregovori. Strukture u BiH na svim nivoima moraju sjesti prije završetka pregovora i pronaći način da se pomogne onim dijelovima poljoprivrede koje će biti pogođene uvozom robe bez carina, posebno sektori mljekarsta i mesni sektor. Svaka adaptacija SSP-a koštat će BiH“, naglasio je Šarović i dodao da se bh. poljoprivreda mora podržati, a jedna od mjera je i plavi dizel.

Poljoprivrednici u BiH bi do kraja ove godine trebalo da mogu koristiti plavi dizel, što bi značilo da će moći koristiti sve benefite kao i poljoprivrednici iz zemalja regiona. Poljoprivrednici smatraju da plavi dizel treba biti dostupan do aprila i sjetve.

Proces bi mogao trajati i kraće. To će zavisi od parlamentarne procedure i Vijeća ministara. Čitav proces bi mogli završiti u naredna dva mjeseca. Tako bi izašli u susret farmerima kojima je period aprila najadekvatniji“, odgovorio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Za kraj gostovanja na N1 televiziji Mirko Šarović je istakao značaj jučerašnje predaje aplikacije.

Ovo je jedan od najvažnijih momenata za BiH od rata. Možda se ne osjeća značaj događaja, ali u posljednjim mjesecima imali smo dva značajna događa. Prvi kada je na snagu stupio SSP i jučerašnja predaja aplikacije. Mislim da smo napravili velike korake na putu ka EU. To je pored ostvarenog napretka i najava velikih obaveza. Pred nama je dalji nastavak na kredibilnoj sprovedbi reformske agende, ali i druga pitanja koja će doći na red u narednom periodu prije otvaranja upitnika. Javnost već zna za “Sejdić-Finci”, objave rezultata popisa, postizanje standarda i to je sve očekivano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.