Vedrana Seksan i Muhamed Hadžović: Ovo je ostvarenje sna!

Vijesti 20. feb 201620:17 > 20:28
N1

Film "Smrt u Sarajevu" danas je dobio dvije nagrade na filmskom festivalu u Berlinu.

Prva je za najbolji film od međunarodnog Udruženja filmskih kritičara, te Srebrnog medvjeda za specijalnu nagradu žirija.

Glumci, saradnici, prijatelji i građani Sarajeva pratili su dodjelu nagrada u sarajevskom kafiću Meeting Point, a tamo je bila i ekipa N1 televizije.

Ovo je ostvarenje sna. Danis nam je dao povjerenje, za razliku od drugih režisera koji više vjeruju glumcima iz susjednih zemalja. Ovo je film s bh. glumcima. Pokazali smo da smo glumci i da se možemo takmičiti na ovako velikim festivalima. Presretna sam zbog Danisa, on je veliki režiser, presretna sam zbog svojih kolega koji su veliki glumci“, rekla je za N1 glumica Vedrana Seksan.

Muhamed Hadžović, glumac u filmu “Smrt u Sarajevu” je kazao da su svi u ekipi filma znali da je film odličan.

Radili smo jednostavno i znali smo šta hoćemo i prema tome smo išli svaki dan. Kada smo gledali film, znali smo da imamo odličan film. On je istinit i čist. Nevjerovatno je kako sve postane lako kada igraš sa odličnim partnerima i svima u filmu”, rekao je Hadžović za N1.

Vedrana Seksan je kazala da film govori o stvarima o kojim u principu ne govorimo.

Kroz mikrokosmos hotela se govori o BiH. Za BiH je izuzetno važno da se govori o temama fašizma, korupcije, nacionalizma. Film daje poruku šta će se dogoditi zemlji ako se nešto ne promijeni“, poručila je glumica.

Na pitanje kakva je podrška vlasti bh. kinematografiji, Hadžović je kazao da je bijesan kada se pomene ta tema.

Svi sve znamo i glupo je više govoriti o tome. Ljudi nas trebaju podržati, jer ovo više nije normalno. Nemam više snage govoriti o tome i bijesan sam zbog toga.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.