Od najpopularnijeg kluba bivše Jugoslavije ostalo samo ime

Vijesti 21. feb 201619:19 > 19:19
N1

Uz nekoliko simbola koje ima grad Mostar, FK Velež je već decenijama prepoznatljiv brend ne samo u državi nego i van njenih granica.

Nekada trostruki vice prvaci bivše države, dva puta osvajači velikog srebrenog trofeja koji su šest puta predstavljali Jugoslaviju na evropskoj sceni, i to četiri puta u Kupu UEFA i dva puta u Kupu pobjednika kupova. Sve to su postigli zahvaljujući velikim imenima koje je iznjedrio ovaj klub, vrhunskim sportistima koji su dostojno i sa velikim uspjehom branili boje svog kluba.

“Ja ga zaista nosim u svom srcu, jer je to moj prvi klub za koji sam igrao, u kojem sam ponikao i u kojem sam napravio svoju igračku karijeru”, kaže Blaž Slišković.

Vahid Halilhodžić dodaje da je “Velež i vječnost i budućnost i za mene i za mnoge druge u ovom gradu”.

“Prije mene je tu bio Vaha, bio je Duško, ja sam došao kasnije. Bio je Peđa Juriš koji je isto izvanredan igrač koji je obilježio nekoliko godina Veležovog fudbala i to moje neko odrastanje uz takve legende bilo je veoma zanimljivo”, otkriva Meho Kodro.

Danas potpuno drugačija slika. Trenutno se ovaj klub sa bogatom tradicijom nalazi u jednom od najtežih trenutaka od svog osnivanja. Ukupna dugovanja prema igračima i zaposlenicima FK Velež iznose oko 360.000 maraka, dok se iznosi dugovanja prema dobavljačima tek trebaju utvrditi. Nakon sedam mjeseci bez primanja, te štrajkovanja, igrači Veleža danas su konačno primili platu i to zahvaljujući privrednicima i političarima simpatizerima ovog kluba koji su se uključili u akciju kako bi spriječili njegovo gašenje.

“Ova radna grupa koja danas radi, našla je sredstva da se uposlenicima i igračima dodjeli stimulans, tako da bi oni mogli nastaviti raditi i mislim da će stvari od danas biti puno bolje i kvalitetnije. Da li će Velež biti u Premijer ligi ili Prvoj ligi nebitno je, ali će Velež uvijek biti i on će postojati i bit će dio našeg grada”, smatra Avdo Kalajdžić, pomoćni trener Veleža.

S obzirom na specifičnu situaciju Mostara, koji je ostao istinski multietnički grad, bez obzira na dvije škole pod jednim krovom, dva grada pod jednim nebom, logičan slijed bi bio i dva kluba pod istim reflektorom i tribinama. No, nažalost nije tako. Veležov stadion pod Bijelim Brijegom dodijeljen je u ratu HNK Zrinjski na 99 godina, klubu koji je postojao od 1905. do 1945. godine i koji je ponovo reaktiviran ratne 1992.

Upravo politika po mnogima je krivac za trenutnu situaciju u kojima se “Rođeni” danas nalaze.

Prošle sedmice ostavku je podnio vršilac dužnosti direktora kluba.

“Razlozi su da ne želim više da sudjelujem u dvorskim borbama koje se igraju oko Veleža, borbama klanova mostarskih, ko će koliki uticaj imati u Veležu. Drugi je razlog da ne želim učestvovati u borbama političkih stranaka u gradu Mostaru i FBiH, čija je kolektivna žrtva tih odnosa FK Velež”, tvrdi Arman Zalihić, bivši direktor Veleža.

Građani Mostara su ogorčeni.

Velež je trenutno na putu ka ispadanju u drugu ligu. Da li će se vratiti tamo gdje mu je i mjesto zavisi od samih igrača ali i uprave kluba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.