Zajednička poruka nakon sastanka: Stabilna koalicija SDA-SBB

Vijesti 22. feb 201618:11 > 19:06
N1

U Sarajevu je danas održan još jedan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost. Nakon sastanka iz najužih rukovodstava poručuju kako su njihovi odnosi dobri i koalicija je stabilna. Uz to, Bakir Dautbašić i dalje ostaje SBB-ov kandidat za Vijeće ministara BiH.

Najuža rukovodstva bez lidera stranaka, uprkos svim medijskim špekulacijama, potvrdili su još jednom da koalicija ostaje čvrsta na svim nivoima vlasti.

Uglavnom, koalicija funkcioniše, koalicija je probosanske orijentacije i kao što sam rekao, sa ovakvim rezultatima treba još jače da daje rezultate“, rekao je Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

Koalicija je stabilna ali za sada Vijeće ministara BiH ne radi u punom kapacitetu jer SBB-ovi ministri nisu imenovani. Poziciju ministra ministra prometa i komunikacija trebao bi popuniti kandidat Bakir Dautbašić. Iako je protiv njega pred državnim Sudom podignuta optužnica, za SBB to ne predsatvlja prepreku.

“Ne znam, ne razumijem ta pitanja koja stalno postavljate. Zašto gospodin Dautbašić ne bi bio kandidat? On je naš kandidat i to će ići svojim tokom“, komentarisao je Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB BiH.

Podsjetimo, Dautbašić je uhapšen i sumnjiči se u istom predmetu kao i Fahrudin Radončić, lider SBB-a, koji nije prisustvovao današnjem sastanku. Razlog tome su sudske zabrane. Na sastanku je izostao i lider SDA Bakir Izetbegović.

“Oni će naravno procijeniti kada treba da sjednu dva predsjednika političkih stranaka i da određene stvari izdgovaraju”, izjavio je Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

Ali, to se prema svemu sudeći, još neće desiti jer je Radončiću zabranjena komunikacija sa svjedocima. U ovom procesu jedan od njih je upravo i sam Izetbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.