RS: Ukidaju li se određeni studiji na privatnim fakultetima?

Vijesti 22. feb 201618:34 > 27. feb 2016 19:23
N1

U našoj zemlji svakodnevno se obrazuju novi kadrovi i traži se najbolja strategija obrazovanja, a ona je u Republici Srpskoj predviđala ukidanje studija prava, medicine i pedagogije. Međutim strategija će, po svemu sudeći, morati na doradu.

Kako se obrazuju, bitnije je od pitanja ko ih obrazuje – jednoglasni su u Rektorskoj konferenciji RS. Studentima je potreban Evropski standard i kvalitet školovanja, a ne ukidanje prava bilo kome, pa i privatnim fakultetima, da obrazuju doktore, učitelje, pravnike.

Mi ćemo insistirati da će ovi programi moći da se realizuju i na privatnim i na javnim uz ispunjavanje određenih kriterijuma. Prema tome, onaj ko ispuni kriterijume obrazovaće i pravnike i medicinare”, rekao je Slavoljub Vukićević, dekan Pravnog fakulteta Sinergija u Bijeljini.

Pojedini profesori sa državnih fakulteta najglasniji su zagovornici ukidanja studija poput medicine na privatnim. Strategija koju je Vlada RS usvojila ipak će, i po zahtjevu državnih predstavnika, biti mijenjanja.

Mi želimo da odgovorimo zahtjevima i javnosti i studenata i roditelja i poslodavaca, da studenti koji završavaju naše fakultete imaju znanje“, kazao je prof. dr Radoslav Grujić, novi predsjednik Rektorske konferencije RS.

Iako je na biroima nezaposleno oko 1.600 pravnika, oko 300 vaspitača, te oko 800 učitelja, zahtjeva za obrazovajem ovakvog kadra na privatnim univerzitetima ima. A, od resornog ministarstva traže da vrši kontrolu kvaliteta obrazovanja i na javnim i na privatnim fakultetima.

“Da odvojimo politiku i političke situacije koje se dešavaju u RS i BiH od razvoja obrazovanja, nauke i uopšte učenja mladih ljudi na univerzitetima, da je zajednički imenitelj podizanje kvaliteta ljestvice onoga što tražimo od studenata i da se evropski standardi upotpunosti implementiraju”, rekao je Žarko Pavić, bivši predsjednik Rektorske konferencije RS.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je sprečavanje hiperprodukcije koja stvara nezaposlenost jedan od razloga donošenja ovakvog akta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.