Sirijska opozicija prihvatila predloženi prekid vatre

Reuters

Čelnik Vrhovnog pregovaračkog komiteta sirijske opozicije Riyad Hijab je izjavio da je opozicija prihvatila sporazum o prekidu sukoba u Siriju pod uvjetom da se okonča opsada svih gradova, dopremi humanitarna pomoć, oslobode zatvorenici i okončaju zračni i kopneni napadi na civile, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su zvaničnici SAD-a i Rusije objavili da su postigli dogovor o prekidu vatre u Siriji, Komitet je u pisanom saopćenju, koje potpisuje Hijab, saopćio da prihvata međunarodne napore u pravcu okončanja neprijateljstava u Siriji.

Navodi se da će pregovarački tim sirijske opozicije i dalje podržavati međunarodne inicijative kako bi se uspješno došlo do okončanja krvoprolića i početka pregovora koji će uključivati sve strane.

„Međutim, mi istodobno imamo i kapacitet da sa sirijskim režimom razgovaramo i jezikom koji on razumije“, navodi se u tekstu saopćenja.

Hijab podsjeća da je jučer održan sastanak opozicije u Rijadu na kojem je razgovarano o mogućnosti postizanja sporazuma o primirju koji će garantirati da se odgovornim za stradanja u Siriji smatraju tamošnji režim, Rusija, Iran i njihovi militantni elementi, te dati garancije poštivanja rezolucija Ujedinjenih nacija.

„Naš stav je jasan. Mi ispunjavamo dio obaveza koje smo preuzeli odlukama donesenim na pregovorima u Minhenu i ponašamo se u okvirima ovlasti Komiteta koje su nam dale naše grupe. Nastavit ćemo saradnju i raspravu u procesu sa međunarodnim partnerima“, poručio je Hijab.

Predloženo primirje prihvatila je, kako prenosi agencija Associated Press, i vlada odana sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu, koja je najavila nastavak akcija protiv terorista ISIS-a i sirijskog krila Al-Kaide.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije su dan ranije postigli dogovor o prekidu vatre u Siriji, koji će stupiti na snagu u subotu, 27. februara.