Njegoš štrajkuje glađu 7 dana, pridružila mu se i Danijela

Vijesti 23. feb 201617:25 > 19:20
N1

Njegoš Tomić sedmi dan štrajkuje glađu u parku u blizini zgrade Vlade u Banjaluci. On je sin poginulog borca, a štrajku se pridružila i Danijela Sedlar, takođe dijete bez roditelja. Posjetio ih je resorni ministar koji smatra da protest nije najbolje rješenje.

Sokovi, voda, vitamini – jedino su što posljednju sedmicu konzumira Njegoš. Sin je poginulog borca iz Višegrada i otac je dvoje djece.

Deceniju i po pokušava da nađe posao. Kao ugostitelj smatra da ima kompetencije za rad u Hidroelektrani. Traži državni posao.

60 posto onih koji rade su iz te ili druge branše, samo ne one koje treba Hidroelektrani. Bilo je prijedloga zašto se ne zaposliš u privatnom sektoru, ali moj otac se nije borio za privatni sektor nego za državu“, govori Njegoš Tomić.

Državni posao ili bilo kakav i stan traži Danijela. S diplomom fizioterapeuta i bez partijske knjižice, kaže broji samo dane na birou. Ona ne štrajkuje glađu, ali će u parku boraviti dok joj se zahtjevi ne ispune.

Dobijam odbijenice jer nemam iskustva, pa kako ću ga imati, nisam se ja s iskustvom rodila. Prije 15 godina moja porodica je završila u ovakvom šatoru, istom, onda smo dobili od socijalnog privremeno sobicu u kojoj smo imali jedan krevet za nas troje”, izjavila je Danijela Sedlar, kćerka poginulog borca.

Njegoš i Danijela su borci za kolektivna prava djece poginulih boraca, borci protiv nepotizma. Njegoš ne krije da se pomalo bavi politikom.

Posjetili su ga ovih dana uglavnom opozicioni političari, među njima i jedan dojučerašnji aktivista za prava boraca, a danas stranački lider koji upozorava: “Do petka im dajemo prostora da im izdaju rješenja o stalnim radnim mjestima, poduzećemo represivnije mjere“. Rekao je to Aco Prelić, predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca.

U obilasku štrajkača, ali bez rješenja bio je i resorni ministar.

Ne smijemo podleći ovom pritisku, onda bismo svaki dan imali jednog po jednog, ovo moramo sistemski rješavati“, izjavio je Milenko Savanović, ministar rada i socijalne zaštite RS.

A dok se sistemski ne riješi, mnogi odlikovani borci Vojske RS najavljuju vraćanje ordenja u znak protesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.