Anto Jeleč: BiH ne strahuje od naoružavanja susjeda

Vijesti 25. feb 201609:57 > 09:58
Faktor

Komadant Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Anto Jeleč cijeni da će BiH tokom ove godine aktivirati MAP za članstvo u NATO alijansi, te da je to događaj značajan kao i nedavno podnošenje aplikacije za članstvo u EU.

On je u razgovoru za Faktor pozdravio predaju zahtjeva BiH za članstvo u EU i čestitao svima onima koji su dali doprinos da se takvo što i dogodi.

– Kao što vam je poznato, BiH je aktivna članica NATO programa “Partnerstvo za mir” od samita NATO saveza u Rigi 2006. godine, a od 2010. godine smo na samitu u Talinu uvjetno primljeni u MAP. Moram naglasiti da su OSBiH praktično od svog osnivanja, uz potporu institucija BiH, NATO-a i međunarodne zajednice kao prijatelja i partnera OSBiH, predano radile i neprekidno rade na stvaranju uvjeta za ulazak u NATO – rekao je komadant OSBiH.

Na putu ka NATO-u, OSBiH kroz ispunjavanje svojih međunarodnih obveza, dodao je, intenzivno daju svoj doprinos za ispunjenje uvjeta potrebnih za pristupanje Akcijskom planu za članstvo.

– Napomenuo bih neke od njih: sudjelovanje u operacijama potpore miru (PSO) i mirovnim misijama UN-a, rješavanje viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava (SiMES-a) i svih pitanja tehničke pomoći nadležnim organima za uknjižbu vojne imovine. U toku je izrada prijedloga dokumenta “Pregled odbrane” koji će definirati razvitak OSBiH u narednih deset godina. S obzirom na to očekujem da je naša prefesionalnost prepoznata, kako u BiH, tako i kod naših međunarodnih partnera, i da je realno očekivati skoru aktivaciju MAP-a za BiH koja bi se prema najavama iz relevantnih izvora mogla dogoditi tokom 2016. godine – rekao je Jeleč. 

S obzirom na postojanje sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja koji je jasno definirao koliko oružja BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora mogu imati, komadant OSBiH ističe da nema nikakvog razloga za strah i paniku.

– Između država koje sam naveo postoji nadzor i inspekcija, te niti jedna zemlja susjedstva nije dosegnula limit u količini oružja. Hrvatska je zemlja NATO saveza, Srbija je dio Partnertsva za mir, Crna Gora je dobila poziv za ulazak u NATO, dok mi očekujemo aktivaciju MAP-a te je sve ovo dodatni jamac sigurnosti ovog prostora Evrope. OSBiH raspolažu s oružjem i opremom koja je nasljeđena od entitetskih ministarstava odbrane, a dio opreme smo obnovili kroz pomoć prijateljskih država i organizacija – rekao je, između ostalog, komadant Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Anto Jeleč za Faktor.