"Ako je Srbija priznala dokumente Kosova i Banjaluka će"

Vijesti 25. feb 201610:54 > 10:55
N1

Očekivao sam od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji dolazi iz Banjaluke onakvu rekaciju, rekao je Muharrem Zejnullahu, predsjednik Albanske zajednice u BiH tokom gostovanja u Novom danu.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u srijedu na konferenciji za novinare poručio da neće biti priznavanja Kosova sve dok je on član državnog Predsjedništva.

Ivanićeva izjava nije iznenadila Zejnullahua koji je pozdravio izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

“Raduje me što je predsjednik Albanije (Bujara Nishani) na jedan iskren i konkretan način napravi korak i zatražio od Predsjedništva BiH priznavanje Kosova. Raduje me i izjava Čovića da će dvije zemlje raditi na unapređenju i poboljšanju odnosa, a tamo gdje budu postojali probleme da će se tražiti pomoć EU. Očekiva sam od člana koji dolaze iz Banjaluke onakvu reakciju”, rekao je predsjednik Albanske zajednice i dodao da će Vlasti u RS-u uskoro morati “prihvatiti realnost”. “Ako su u Srbiji priznali dokumente Kosova ne vidim razlog zašto bi neko iz Banjaluke to odbijao”.

Podsjetio je da sama posjete najviših državnih predstavnika Albanije jasno govori o dobrim i prijateljskim odnosima između dvije zemlje.

“Ti odnosi mogu biti još bolji. Robna razmjena između Albanije i BiH je simbolična, 50 miliona eura nasprema deset miliona u korist BiH. Ove dvije zemlje su jako blizu jedna drugoj i ta razmjena mora biti još veća. I pored te blizine mi se nažalost jako malo poznajemo”.

Broj Albanaca u BiH je u padu, istakao je gost Novog dana.

“Nekad je bio trend dolaska Albanaca u BiH, međutim taj broj iz godine u godinu sve je manji. Albanci dijele sudbinu svih građana ove zemlje. Mi smo vrlo ponosni na doprinos albanske zajednice u ratu u BiH”.

Albanci, kao i ostale manjine, nisu dobro integrisani u bh. društvo.

“Stepen demokratije neke zemlje ogleda se u odnosu te zemlje prema nacionalnim manjinama. Činjenica je da su manjine po Ustavu građani drugog reda. Ja sebe ne nalazim u onome ‘ostali’. Mene, kao pripadnika manjine, ne može se birati na izborima. Predsjednik Albanije je tokom posjete BiH rekao da će se truditi da albanska dijaspora ne bude građani drugog reda”.

Zejnullahu je otkrio da BiH prema Kosovu provodi jedan, kako ga je nazvao, brutalan način izdavanja viza.

“Gotovo je nemoguće da neko od rodbine sa Kosova dođe u BiH ili da mi idemo u posjetu rodbini. Mi koji smo porijeklom sa Kosova posebno smo izolirani u 21 vijeku. Ništa ne možemo uraditi u smislu spajanja porodica. Nekad smo imali hiljade studenata koji su dolazili sa Kosova studirati u BiH”.

Dodao je da je od Nishanija zatražio da se ponovo otvori albanska ambasada u Sarajevu na što mu je predsjednik Albanije obećao da će do toga doći “u kratkom vremenskom roku”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.