Optuženi u slučaju "Bosnalijek" se izjasnili da nisu krivi

N1

Na Kantonalnom sudom u Sarajevu održano je ročište o izjašnjenju krivnje u slučaju osumnjičenih u predmetu "Bosnalijek". Svih sedam optuženih su se izjasnili da nisu krivi.

Nakon okončane opsežne krivične i finansijske istrage, Kantonalno Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih u predmetu “Bosnalijek”, i to Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepe, Amara Arslanagića, Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe.

Oni se terete da su kao organizator i članovi grupe za organizovani kriminal, međusobnim dogovorom i međusobno povezanim radnjama učinili više krivičnih djela, te su kao odgovorne osobe iskoristile službena ovlaštenja i prekoračili granice svojih službenih ovlasti, raspolagali novcem i imovinom velike vrijednosti za koju su znali da su pribavljeni počinjenjem krivičnog djela, upotrebljavajući ga u privrednom i drugom poslovanju, sklapali štetne ugovore, krivotvorili službene isprave i vršili poreske utaje.

Prema navodima Tužilaštva BiH, optuženi su na taj način su pribavili imovinsku korist u iznosu od 23.860.562,12, te za isti iznos oštitili budžete Kantona Sarajevo i Federacije BiH. Optužnica sadrži 170 stranica, 25 hiljada pisanog materijala, dokaza, dostavljeno je 9 nalaza vještaka, a planirano je saslušanje 60 svjedoka. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.