Sindikati RS: Kolektivnim ugovorom definisati uslove rada

Vijesti 25. feb 201618:39 > 19:06
N1

Savez sindikata Republike Srpske traži proglašenje neustavnim postupak donošenja Zakona o radu. Dok se čeka odluka Ustavnog suda, iz resornog ministarstva organizuju predstavljanje i novog zakona na koji imaju primjedbe i radnici i poslodavci.

Povećanje minimalne plate, minuli rad i regres, pauza u toku osam radnih sati, moraju biti definisani Kolektivnim ugovorom, zahtjev je Konfederacije sindikata.

Naš stav je jasan, pauza i ovo sve ostaje jer to nije neka velika ušteda poslodavcima. Ko može raditi osam sati efektivno? Ne vidim nijednog razloga da čovjek za osam sati rada nema se pravo pola sata odmoriti“, rekao je Obrad Belenzada, Konfederacija sindikata RS.

Za poslodavce su to zaostavštine iz doba komunizma koje ne odgovaraju današnjim uslovima poslovanja i tržišnoj ekonomiji.

Nisu implementirane evropske direktive koje se tiču pauze. A regres i minuli rad iz prošlog sistema mi očekujemo da budu izbrisani“, kazao je Saša Aćić, Unija udruženja poslodavaca.

Novi Zakon donio je i niz nejasnoća. Pred poslodavcima i radnicima ispriječila se dilema koji su uslovi za odlazak u penziju.

Radnik koji napuni 40 godina osiguranja i odgovarajuće godine života premao odredbama o Penzijsko invalidskom osiguranju, to 55 godina za žene i 57 godina za muškarce može podnijeti zahtjev za odlazak u penziju. U tom slučaju poslodavac je dužan da mu isplati otpremninu“, rekao je Mira Vasić, pomoćnik ministra rada u Vladi RS.

Dok se čeka ocjena Ustavnog suda na zahtjev Saveza sindikata RS, u Ministarstvu rada pripremaju podzakonske akte, a kod poslodavaca i nanivou djelatnosti otpočelo je kolektivno pregovaranje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.