Ubice na cesti: Veliki broj života ugašen zbog nemara vozača

Vijesti 25. feb 201619:04 > 19:08
N1

Veliki broj života ugašen je zbog nemara u prometu. U Bosni i Hercegovini u prosjeku godišnje pogine 380 osoba. Ovo su porazni podaci ali je porazna i činjenica da taj broj svake godine raste, dok odgovorni često ne odgovaraju za svoja djela.

Četiri mjeseca poslije, majka stradalog Alena Šehovića vraća se na mjesto pogibije. Tuga i bol nisu prošli, kao ni ljutnja jer niko nije odgovarao za smrt njenog sina.

Grozno, grozno se osjećam. Niti mogu da spavam, zdravlje mi je porušeno“, ispričala je Dragica Kunić.

Vozač automobila koji je udario u Alenov motor bio je Admir Čorbo. Te noći je pobjegao sa mjesta nesreće, četiri sata poslije je uhapšen, a vještačenjem je uvrđeno da je bio pod utjecajima narkotika. Uprkos tome, pušten je nakon 48 sati.

Nisam uspjela doći ni do koga. Jednostavno tužiteljica nije tu, ne radi, to su te isprike bile da… Jer sam ostavila poruku da sam ja majka nastradalog Alena, da bih željela s njom da se vidim, ali nikakvog odgovora nije bilo. Ništa“, rekla je Dragica Kunić.

Arijana Žiga je za razliku od Dragice jučer dočekala pravdu. Nju i još tri prijateljice je prije dvije godine pod utjecajem psihoaktivnih supstanci autom pregazio Mirzad Brkić, koji će naredne dvije godine, odlukom sarajevskog Opštinskog suda, provesti iza rešetaka.

Posljednje statistike kažu da je broj saobraćajnih nesreća 2015. godine prema podacima I statistikama MUP-a KS povećan u odnosu na 2014. godinu, ali je smanjen broj smrtno stradalih.

Uprkos tome BiH je država na čijim cestama se bilježi najveći broj poginulih, gdje na čak stotinu hiljada stanovnika gine deset osoba u jednoj godini, što znači da u prosjeku godišnje pogine čak 380 osoba.

Brzina, brzina, brzina. Vozilo je opasno sredstva, masa zamahnuta u pokretu, ona jednog momenta kada pređe određenu granicu kao što je 100 km/h, ono više nije vozilo u pokretu, ono je oružje. Nije ni oruđe, to je oružje, to je mitraljez“, rekla je Ševal Kovačević.

Semir Rastoder je 1. aprila 2014. skrivio nesreću u kojoj je poginula pješakinja Hava Dovadžija.

Istog mjeseca je smrtno stradao Ismet Ibrahimović.

U junu iste godine na istom mjestu poginuo je Erdin Dedić, 19-godišnji mladić.

Na ljeto prošle godine ispred Predsjedništva BiH poginula je Jelena Opričić.

Posljednji slučaj je posebno iznenadio javnost, nakon to je prošle sedmice Armin Muratović pregazio pješakinju u sarajevskom naselju Stup.

Ovo su samo neke od nesreća sa smrtnim ishodom, a većina slučajeva svih saobraćajnih nesreća nikada nije riješena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.