Isović: Siva ekonomija u BiH najveća u regionu

Vijesti 26. feb 201608:45 > 09:12
N1

Gost teme jutra Novog dana bio je Šerif Isović, v. d. direktora Porezne uprave FBiH, koji je prije nepunih pet mjeseci preuzeo tu dužnost.

Na pitanje kakvo je stanje zatekao, Isović je kazao da je stanje u PU dosta složeno i da gotovo nema segmenta koji ne zahtjeva određene promjene ili unaprijeđenja.

Promjene su nužne kako bi se unaprijedili procesi prisilne naplate, oporezivanja, organizacije, sistema izvještavanje, analize učinka rada PU i dr. Nužne su promjene organizacije u Poreznoj upravi, jer je ovako nemoguće izvršavati sve poslove i obaveze koje su PU date u nadležnost, zbog čega se to održava na kvalitet izvršavanja obaveza. Potrebno je frontalno raditi u obimu i kapacitetu kojim trenutno raspolaže PU kako bi se unaprijedili procesi“, rekao je Isović.

Isović je ocijenio i stanje trenutnog poreznog sistema.

On je proizvod postojećih zakonskih regulativa. Lično mislim da porezni sistem u dovoljnoj mjeri nije jasan, ni poreznim obveznicima niti Poreznoj upravi. Može biti pravedniji u smilu da bolje utječe na razvoj cijele države, a da se porezna obaveza ne prevaljuje na druge djelatnosti koje daju nove vrijednosti. Jedan od instrumenata podsticaja društva je fiskalna politika i mislim da tu ima prostora“, kazao je v. d. direktora PU FBiH.

Kako urediti sistem da i privreda i penzioneri i država budu zadovoljni.

Taj sistem će ići teško i ne može se napraviti u kratko vremenom. Treba raditi u zakonskoj regulativi. Ukoliko se primjer novih zaposlenika bude zasnivao na tržišnim osnovama imat ćemo povećavanje poreznih baza, a onda ćemo biti u mogućnosti da punimo fondove PIO i zdravstvenog osiguranja. Tu mislim na dobitke igara na sreću do 100 KM koji nisu oporezovani. Rješenje je da se mora dograditi postojeći sistem i kako to brže budemo radili imat ćemo rješenja koja će zadovoljavati potrebe građana“, mišljenja je gost N1 televizije.

Siva ekonomija prema svim istraživanjima cvjeta u BiH.

Procenat se kreće oko 30 posto BDP-a i on je najveći u regionu. To je kompleksno pitanje gdje je potrebno zadovoljiti više faktora kako bi se siva ekonomija spriječila. Potreban je jasan zakonski okvir, a nakon toga sudovi bi trebali izricati adekvatne kazne. Potrebno je napraviti sinergiju između kontrolnih i sudskih organa“, izjavio je Isović.

U posljednje vrijeme desio se niz akcija suzbijanja rada nacrno.

Rezultati mogu biti i mnogo veći ako bi se uključio veći broj inspektora kojih trenutno nemamo. U kratko vrijeme smo napravili 14 akcija na području FBiH u kojima je otkriveno 1.005 neprijavljenih radnika, 460 objekata zapečačeno, a preko stotinu ih je poslovalo bez odobrenja za rad“, istakao je Isović.

Uslovi rada u nekim organizacionim porezne uprave su veoma loši. Zbog nepoštivanja prava radnika samo sudski troškovi i kamate po tužbama zaposlenika koji se trebaju platiti koštali ili će koštati Poreznu upravu, odnosno budžet FBiH, više od 4.000.000 KM.

To je najbolji primjer kako ne treba raditi. Da su se ta četiri miliona uložili u PU ili informacione sisteme PU ili neki drugi oblik unaprijeđenje rada imali bi mnogo bolje učinke rada“, mišljenja je v. d. direktora PU FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.