Bago: BiH još nije počela kreirati potrošačku politiku

Vijesti 26. feb 201609:31 > 09:44
N1

U Marsovim čokoladicama su pronađeni ostaci plastike i iako je istraživanje provedeno u Njemačkoj, vjeruje se kako se iste čokoladice nalaze i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Španiji i brojnim drugim zemljama svijeta među kojima je i BiH.

U sarajevskom studiju N1 televizije povodom ove teme gostovao je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić, a u Mostaru Marin Bago, predsjednik Udruženja za unaprijeđenje kvalitete života Futura.

Agencija za sigurnost hrane je preduzela svoje zakonom propisane nadležnosti i sa inspekcijskim službama kantona i entiteta identificirati sporni proizvod i naložila povlačenje mjera, a aktivnosti su u toku. Imamo izvrsnu saradnju između zemlje, ali i sa institucijama EU“, rekao je Hajrić i dodao da je ova situacija pokazala kako se nije radilo samo o komunikaciji BiH i sistema EU, već je bilo involvirano više evropskih zemalja.

On je kazao da se radilo se o jednom proizvodu koji je došao iz Holandije, tačnije čokoladici Snickers.

Jedan dio plastike je prošao kroz mašine i došao u sam proizvod.”

Na pitanje kakvu hranu jedu građani BiH, Hajrić je odgovorio: “Građani BiH jedu kontrolisanu hranu jer postoje institucije koje su uvezane u dobar sistem i funkcionišu. Agencija za sigurnost hrane BiH stalno radi na informisanju građana, kroz medije, skupove ili edukacije.”

Marin Bago, predsjednik Udruženja za unaprijeđenje kvalitete života Futura, na pitanje koliko su potrošači u BiH zaštićeni je rekao da su “zaštićeni onoliko koliko su informisani”.

Mi još nismo razumjeli neke stvari, a posebno da je potrošač glavni. Niko ne govori da je hrana kvalitetna, već da nije štetna. U HNK se pet puta povećao broj oboljelih od raka. Stručnjaci kažu da je u pitanju hrana, jer se voda i zrak nisu mijenjali. U posljednjh 20 godina smo pojeli tone i tone smrznutog mesa koje se smrznula krajem prošlog vijeka. Svi na internetu možemo vidjeti listu proizvoda koji sadržavaju GMO. Provođenje zakona nije bajno i ne može se pohvaliti mnogo stvari“, mišljenja je Bago.

Bago je poručio da Zakon o zaštiti potrošača “nije loš”.

2006. godine smo imali i bolji Zakon od onih koje su imale zemlje u okruženju. Ali zakone stalno treba prilagođavati jer se tržište mijenja. BiH još nije počela kreirati potrošačku politiku“, rekao je on.

On je naglasio kako se na bh. policama često nalaze lošiji proizvodi istih proizvođača.

Velike kompanije od originalnog proizvoda prave tri klase, a nas zapada najlošija. Neka čokolada koju jedemo je originalna, ali je tri puta lošija od one u nekoj evropskih zemalja. Tu se vidi podanički mentalitet naših vlasti“, rekao je Bago, na što je Hajrić kazao da “podaci Agencije za sigurnost hrane BiH ne idu u prilog toj teoriji.”

Predsjednik Udruženja za unaprijeđenje kvalitete života Futura je poručio da treba voditi kvalitetnu politiku donošenja i provođenja zakona i propisa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.