"Bivši reis nije bio konzistentan sa fenomenom paradžemata"

N1

Prof. dr. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka, gostovao je u večerašnjem izdanju emisije Pressing na N1 te govorio o problemu paradžemata u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić nije bio konzistentan kada je u pitanju fenomen paradžemata u BiH.

Koliko je prethodna administracija Islamske zajednice na čelu sa bivšim reisul-l-ulemom Mustafom Cerićem kriva za današnje stanje, nastanak i razvoj paradžemata?

“Taj problem sam proučavao na osnovu dokumenata i može se sasvim opravdano tvrditi da od 1993. godine pa do danas IZ je davala dovoljnu pažnju tom fenomenu. Islamska zajednica je nastojala institucionalno taj problem da riješi. Mislim da je 2006. godine bila Deklaracija o tumačenju islama. Ne može se reći da IZ tom fenomenu nije pridavala pažnju. Ni danas se taj fenomen ne tretira na odgovarajući način, mislim da je fenomen mnogo ozbiljniji nego se nama činii i nije dobio pažnju koju treba dobiti.”, kazao je Filandra.

Koliko je prethodni reis krivac za današnje stanje?

“U pojedinim fazama je koalirao sa njima, o tome sam pisao. Nije bio konzistentan. Bilo je različitih izjava i čitav taj fenomen se koristio za političko omasovljenje Bošnjaka, za neke određene vjerskopolitičke instrumentalizacije, za pravljenje vlastitog imidža. Mislim da se cijelim fenomenom manipuliralo u prethodnom vremenu. Nije bilo konzistentnog pristupa kao sa novim reisom koji je ovom problemu pristupio na sasvim drugi način i mislim da zaslužuje podršku da taj problem riješi”, kazao je Filandra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.