"Zemlja se prvo mora voljeti radom, porezima i poštenjem"

Facebook/Muhamed Mešić

Tuzlak Muhamed Mešić, jezički genije koji govori 56 jezika, susreo se sa putnikom iz Južne Koreje koja također danas slavi Dan nezavisnosti.

“Čekajući avion za Seoul pričam s Korejancem, inžinjer, došao iz Seoula na operu u Milano, negdje godina mog oca. Kaže mi čika Min-ho da je danas i kod njih Dan nezavisnosti. Prisjećaju se Korejanci 1. marta 1919. kad je počeo otpor protiv japanske okupacije. Kaže mi čika Min-ho i to da današnja Koreja, podijeljena napola prvo velikim silama, pa ratom, ni zglave nije ono za što su se borili Prvomartovci. Pričam ja njemu o Bosni i Hercegovini, Danisu i Uni, Šantiću i jablaničkoj jagnjetini, pustim mu malo Mariju Šestić, malo Dubiozu”, piše Mešić na Facebooku.

“On pogleda u mene, kaže mi da sam romantičar, i doda ‘Ja volim romantičare’. Ali mi smo u Koreji naučili da se zemlja prvo mora voljeti radom, porezima i poštenjem. Trebalo nam je dugo da to naučimo, ali nema druge. Da bi i naši unuci imali zemlju koju stvarno mogu voljeti”.

“Volimo Bosnu i Hercegovinu, i po bosanski i po korejski, i porezom i sevdahom, i Prvog marta i svih ostalih dana. Neka vam je sretan – i bar nadom ispunjen – Dan nezavisnosti”, naveo je Mešić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.