Dragan Čović: Gradimo ambijent da u BiH vrijedi živjeti

N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović organizovali su prijem povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju, Čović je kazao da je BiH u vrijeme kada obilježava svoju nezavisnost još uvijek izložena sa svih strana.

“Pozdravio sam vas u ime Predsjedništva BiH iako sva tri člana Predsjedništva nisu zajedno, ali to ne umanjuje značaj ovog dana, značaj povijesti i vremena koji smo prošli zajedno”, kazao je Čović na početku svog govora.

“Ja sam uvjeren da ovo vrijeme zaslužuje nekoliko riječi o prošlosti, ali samo nekoliko riječi s obzirom da sam siguran da oko te prošlosti imamo tri različita pogleda iz vremena u kojem se sada nalazimo. Nisam siguran da to možemo lako promijeniti, ali siguran sam da nešto drugo možemo uraditi zajedno, skladno da razmišljamo o budućnosti BiH i to je ono što me veseli”, dodao je Čović.

“Ovo naše druženje shvatite kao jedan motiv da uradimo mnogo više za BiH od onoga što smo radili do sada. Da se ne bavimo razlikama i ono što nas na određen način razdvaja, nego da gledamo na jedan poseban način kako u BiH stvoriti ambijent države u koju se ljudi vraćaju, ostaju i žele živjeti. Nema ljepše zemlje na svijetu, ali koliko ćemo u njoj lijepo živjeti, ovisi o nama”, poruka je Čovića.

N1

On se zahvalio predstavnicima međunarodne zajednice, kako je kazao, na pažnji koju pružaju BiH u zadnjih dvadeset i više godina.

“Siguran sam da možemo očekivati od vas i pažnju u narednom vremenu. BiH ima svoju budućnost. Siguran sam da je to prije svega euroatlantska budućnsot. Ponosan sam da mogu ustvrditi da smo napravili jedan veliki korak. Uvjeren sam da nikad nije bilo bolje vrijeme za predaju zahtjeva za članstvo u EU. Nema nijednog razloga ne učinimo veliki iskorak i u petom ili šestom mjesecu ove godine aktiviramo akcioni plan kad je u pitanju članstvo u NATO-u. Također, vjerujem da nam u tome možete pomoći, ali i mi moramo pokazati da smo spremni donositi ključne i hrabre odluke što nije bilo obilježje proteklog vremena. Ostali su sada zadaci koje moramo raditi na domaćem planu”, kazao je Čović.

N1

“Ne vidim nijednog razloga zašto bi neko podjelu zemlje smatrao ako trebamo osigurati informiranje na jeziku konstitutivnih naroda. Ne vidim zašto bi bio problem i podjela ako neko traži da u ime svog naroda bira predstavnike da mu ih ne bi birali drugi. Zbog toga sam uvjeren da ćemo imati mudrosti, hrabrosti, odlučnosti, patriotizma i ljubavi prema domovini BiH da vrlo brzo donesemo i naš Izborni zakon. Bez novih radnih mjesta i investicija nećemo uspjeti”, poručio je Čović.

“Ovo je povijesni datum za BiH. Gradimo ambijent da u BiH vrijedi živjeti, da se vrijedi zalagati za BiH i zato vas od srca sve molim da uradimo malo više nego što smo do sada uradili za svoju domovinu”, kazao je Čović na kraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.