Bakir Izetbegović za N1: Svjetlo se vidi na kraju tunela

Vijesti 01. mar 201619:34 > 19:34
N1

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan nezavisnosti. Tim povodom u Predsjedništvu BiH je organizovan svečani prijem čiji su domaćini bili Dragan Čović i Bakir Izetbegović koji je govorio za N1.

Za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasalo je njih 99,4 posto. “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”, glasilo je referendumsko pitanje. Na osnovu rezultata referenduma, Evropska zajednica je 6. aprila priznala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Dan kasnije, to su učinile i Sjedinjene Američke Države. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

Građani BiH će jednog dana gledati istim očima na obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, poručio je u razgovoru za N1 člana Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

On je naveo da je to normalna stvar i da većina građana u oba bh. entiteta želi trajan mir, stabilnost i sigurnost.

“Većina građana voli svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu i oni su ponosni što su rođeni u njoj. Upravo zbog ovoga se da raditi i graditi da jednog dana dođe da slavimo praznike koji slave tu zemlju”.

Izetbegović je dodao da je realnost postojanje, kako je rekao, određene opterečenosti prošlošću kod Bosanaca i Hercegovaca stvarima koje su se dešavale prije 20-25 godina, ali…

“Ove stvari će proći i ostat će ono što ljudima treba. Interes ljudi u BiH je da vole svoju zemlju, da naprave dobru državu i da znaju u kakvoj državi ostavljaju svoju djecu i unuke. To će sigurno biti interes većine građana”, zaključuje član Predsjedništva BiH.

Iako večeras na svečanosti povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH nije bilo srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Izetbegović smatra da je komunikacija između članova državnog Predsjedništva dobra što je dobar znak za budućnost.

“Pogledajte koliko smo samo uradili u posljednjoj godini kada su u pitanju evropske integracije i NATO. Napravili smo koalicioni sporazum u kojem je značajan broj srpskih političara potpisao da će učiniti sve na stabilizaciji zemlje, oporavku privrede, evropskom putu i preuzimanju MAP-a. Pomaci su sasvim jasni. Imamo znakovite pomake kada je u pitanju i privreda. Oni se možda još ne osjete, ali ćemo imati povećanje BDP za 2 do 4 posto. Imate ćemo povećanje turističke posjete za 27 posto i nekih 1.000 novih radnih mjesta u realnom sektoru svakog mjeseca”, otkriva Izetbegović.

Svjetlo se vidi na kraju tunela, zaključio je on i dodao da sada među članovima Predsjedništva BiH “prevladava konsenzus”, a nema, kao prije, prepirke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.