Hoće li umjesto 350 u policiji RS raditi 3.000 Bošnjaka

Vijesti 02. mar 201618:21 > 19:43
N1

Još traje trakavica u vezi Zakona o policiji RS. Iako su ranije SNSD-ovi poslanici digli ruke za isti Zakon, nakon što ga je u proceduru vratio predsjednik RS-a Milorad Dodik, dešava se preokret. Bošnjaci tvrde da su u aktuelnoj strukturi MUP-a diskriminisani.

Da u perspektivi u MUP-u RS bude zaposleno 43 posto Bošnjaka, već su jednom kroz amandmane podržalli SNSD-ovi poslanici. Ustupke Domovini napravili su nakon što je bošnjačka koalicija podržala vlastima jako bitan Zakon o radu.

I kada je Zakon o policiji trebao da stupi na snagu, entitetski predsjednik odlučuje da ga vrati poslanicima.

“Očigledno da je muslimansko-bošnjački cilj da u sve uvale popis iz 91. godine”, rekao je Milorad Dodik.

Ista stavka u članu 4. stav 2, o nacionalnoj zastupljednosti opet je pred poslanicima. O Zakonu neće biti rasprave, samo glasanja, što oppozicija kritikuje.

“Jučer je Centralni Komitet srpskog Pjongjanga odlučio da se neće raspravljati o Zakonu o unutrašnjim poslovima”, slikovit je Milanko Mihajlica, poslanik u NSRS-u.

“Mi smo taj Zakon kritikovali kada ga je Lukač usaglasio na Zajedničkoj komisiji, jer je katastrofalan”, tvrdi Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a.

Zakon o policiji usvojen sat i po iza ponoći na posebnoj sjednici, dok se ispred parlamenta protestvovalo zbog Zakona o radu.

Oba su usvojena po hitnoj proceduri.

Bošnjaci su obećali SNSD-u da neće blokirati Zakon o radu zbog aranžmana sa MMF-om, zauzvrat su dobili ustupke u Zakonu o MUP-u. Danas kada su izigrani, o tome ne žele da govore.

“Mislim da nema potrebe vraćati tu priču, naši amandmani su bili kvalitetni i korektni”, ističe Senad Bratić, potpredsjednik NSRS-a.

Radomir Višković, šef kluba poslanika SNSD-a navodi da će Zakon o policiji biti oboren.

Ako bi predloženi Zakon bio usvojen i proveden umjesto 350 Bošnjaka u MUP-u, radilo bi ih 3.000. Sporna, za opoziciju je i stavka koja rad policije stavlja pod nadležnost predsjednika bh. entiteta, koji kako se navodi, treba da daje smjernice policiji za rad.

Ako Zakon padne, predlagač za tri mjeseca po proceduri predlaže novi tekst.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.