Osuđeni Ramo Brkić kao slobodan građanin "odšetao" iz BiH

Vijesti 02. mar 201618:46 > 18:48
Faktor

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te proizvodnje i trgovine drogom nekoliko dana prije početka služenja kazne napustio je BiH.

Brkić je granični prelaz između BiH i Hrvatske prešao 27. februara bez ikakvih problema jer Granična policija nije imala naredbu niti zakonski osnov da osuđenog bivšeg komesara policije Unsko-sanskog kantona zaustavi prilikom njegovog bijega. 

Sredinom 2011. godine, na početku samog procesa protiv Brkića i drugih, Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH te donio rješenje kojim se tada osumnjičenom Brkiću ukida pritvor i određuju mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, zabrana putovanja uz zabranu izdavanja novih putnih isprava kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice, obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Dvije godine kasnije, ukinute su ove zabrane te uvedena zabrana sastajanja s određenim osobama što nam je danas potvrđeno iz Suda BiH.

“S obzirom da se sve češće dešava da čak i pravomoćno osuđene osobe, postaju nedostupne, mišljenja smo da se mora pronaći način kako bi se spriječilo bjekstvo osuđenih osoba, jer bjekstvom čitav sudski postupak postaje besmislen. Upravo zbog toga, Tužilaštvo BiH često insistira na određivanju mjere pritvora”, kazao je za N1 Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Brkić je prekjučer trebao biti u sudnici Suda BiH na ročištu u slučaju koji se vodi protiv Azre Miletić a u kojem je i on jedan od optuženih. 

Apelaciono vijeće Suda BiH u novembru prošle godine pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom.

Na Sudu BiH se vodi drugi postupak protiv Brkića, Senada Šabića i sutkinje Azre Miletić koji su optuženi za primanje i davanje mita.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šabić i Brkić su sutkinji Miletić obećali dar u vidu novca kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem su Brkić i Šabić osuđeni na 11 odnosno 10 godina.

Brkić je na izdržavanje kazne trebao biti upućen 9. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.