Knezović: Ne osjećam se krivim za ubistvo Vedrana Puljića

Vijesti 03. mar 201617:38 > 17:42
Arhiva

U Splitu je danas počelo suđenju Oliveru Knezoviću, optuženom da je ubio navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića i ranio još šestoricu tokom nereda ispred nogometnog stadiona Pecara u Širokom Brijegu 4. oktobra 2009. godine.

Knezoviću su najprije počeli suditi u Bosni i Hercegovini, no postupak je prebačen u Hrvatsku jer Knezović ima prebivalište u Zagrebu. Optužnica je potvrđena, a onda je slučaj odlukom Vrhovnog suda delegiran u Split. Smatraju, naime, da će rekonstrukciju na mjestu događaja lakše obaviti sud u Splitu, nego onaj u Zagrebu, javlja Index.hr.

Knezović: Nisam kriv

Knezović je optužnicu razumio i ne osjeća se krivim ni po jednoj točki. Obranu će dati na kraju dokaznog postupka.

Nikša Wagner, splitski tužitelj koji zastupa optužbu, u uvodnom govoru je naveo kako će dokazati da je Knezović počinio djela za koja se tereti. Istaknuo je kako ni on sam ne spori da je došlo do događaja navedenih u optužnici, no negira da je pucao, već tvrdi da je pištolj vratio policajcu. Wagner će dokazati suprotno temeljem iskaza policajca Dragana Vujevića te njegovih kolega koji većinom izričito terete Knezovića.

Branitelj Milenko Umićević kazao je kako je očekivao da će u Zagrebu doći do obustave postupka. Smatra da se optužnica bazira isključivo na pretpostavkama da je Knezović pucao iz pištolja u Puljića u još šestoricu. Na mjestu događaja pronađene su tri čahure iz tog pištolja, ali uz njih i još 15 čahura iz drugih pištolja, koje su dužili policajci.

Iz parafinske rukavice proizlazi da su na ruci i Knezovića i policajca koji je dužio pištolj iz kojeg je pucano pronađeni jednaki broj tragova čestica, istaknuo je Umićević.

“Policajci su pucali u navijače “

Danas su ispitana i dva oštećenika, ranjen u incidentu.

Svjedok Eldar Spahić, navijač FK Sarajevo, vidio je policajce kako pucaju. “Neki su pucali u zrak, a neki i u navijače”, kazao je. Pojasnio je da su navijači Sarajeva i Širokog bili pomiješani te da policajci nisu birali u koje će navijače pucati.

“Pucalo se i nakon mog ranjavanja. Vidio sam da policajci pucaju u ljude”, kazao je Spahić. Metak ga je pogodio u natkoljenicu. Izvađen mu je tek dva dana kasnije u bolnici u Sarajevu. U trenutku kada su ga ubacivali u automobil radi prevoza u bolnicu, čuo je i rafalnu paljbu.

Optuženog Knezovića nikada ranije nije vidio, ne sjeća ga se ni iz Širokog kada je ranjen. Pridružuje se kaznenom progonu i postavit će imovinsko-pravni zahtjev.

Svjedok Arnes Šabeta također je ranjen. I on je potvrdio da su policajci pucali na navijače.

Kaže da se to dogodilo desetak minuta nakon njegovog ranjavanja. “Pokojnog Vedrana Puljića nisam od ranije poznavao. Prvi put sam ga vidio kako leži na asfaltu mrtav”, kazao je Šabeta.

Optužen da je oteo Glock policajcu i zapucao prema navijačima FK Sarajevo

Knezovića terete da je policajcu Draganu Vujeviću oduzeo službeni pištolj Glock 19 kalibra 9 milmetar te sa udaljenosti od 54 i pol metara ispalio deset hitaca u pravcu navijača FK Sarajevo, ali i građana Širokog Brijega. Jednim hicem pogodio je Vedrana Puljića u glavu. U noge su ranjeni Spahić i Šabeta, Amir Hadžić dobio je metak u prsa, Azmir Nukić u desnu ruku, Mirzet Šabanović u vrat.

Policajac Vujević kazao je na ispitivanju da prilikom incidenta nije uopće pucao te da mu je pištolj iz futrole istrgao Oliver Knezović. Vidio ga je i kako puca prema stadionu gdje su se nalazili gostujući navijači.