Nova izbjeglička ruta (ne) ide preko BiH

Vijesti 03. mar 201617:50 > 19:14
N1

Nakon što su njemački mediji prenijeli vijest da će nova ruta kojom će se kretati izbjeglice uključivati BiH, Crnu Goru i Hrvatsku, oglasilo se Ministarstvo sigurnosti BiH. Istaknuto je kako sličnim informacijama ne raspolažu, odnosno da BiH nije krajnja destinacija izbjeglica.

Nema nikakvih informacija niti naznaka promjene koridora prema BiH, potvrdili su u Ministarstvu sigurnosti BiH. Ukoliko do toga eventualno dođe, postoji pripremljen plan djelovanja sa sigurnosnog i humanitarnog aspekta za prihvat i tranzit izbjeglica.

Cilj migranata koji dolaze iz Sirije i ratom zahvaćenih prostora jesu obećane zemlje, zemlje EU, a ne BiH. Smatram da EU mora učiniti sve da ne nastane neka nova migrantska ruta, koja bi mogla da utiče na stabilnost značajnog broja zemalja u regionu“, rekao je Mijo Krešić.

Njemačka televizija N objavila je skicu “nove rute” kojom bi izbjeglice iz Grčke krenule preko Albaniji, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske ka zapadnoj Evropi.

Ako nova ruta sirijskih izbjeglica bude prolazila kroz BiH, naše je da im osiguramo tranzit. Ne vjerujem da će se to dogoditi. Prije svega trebamo razgovarati s EU, jer postoje bolje rute, kao što je Bugarska, Poljska, Rumunija…I Hrvatska je imala planove, ali su u hodu pravili određene korekcije. Imamo iskustva Srbije, Makedonije, Hrvatske, Austrije, s kojima smo razmjenjivali informacije”, komentarisao je Krešić.

U prvom mjesecu 2016. godine nije zabilježen niti jedan zahtjev za azil u Bosni i Hercegovini, dok iz granične službe kažu kako podaci o ulasku izbjeglica u BiH ne odskaču od prethodnih godina.

Prošle godine je evidentirano tek sedam pokušaja ilegalnog ulaska u BiH, dok ih ove godine nije bilo. U dva mjeseca 2016. godine evidentiran je ulaz 73 državljana Sirije koji su posjedovali neku od navedenih viza, dozvola ili putnih isprava za izbjeglice“, kazala je Sanela Duljković.

I analitičari se slažu da priliva izbjeglica neće biti, jer bi mogle ostati zatvorene u BiH.

Ne vjerujem da će biti većeg priliva jer nemaju gdje da odu iz BiH, a ne žele ni da ostanu u našoj zemlji. BiH je praktično okružena Republikom Hrvatskom koja će, ukoliko uvede detaljnije kontrole, otežavati njihov protok iz Srbije. Eventualno bi dio izbjeglica došao u BiH ukoliko ostanu u Hrvatskoj ili Srbiji mada ne vjerujem da će biti veliki broj njih. Srbija je objelodanila da neće prihvatati izbjeglice koje su u Hrvatskoj, tako da će dio njih ostati”, mišljenja je Milan Sitarski.

BiH bi mogla primiti i privremeno zbrinuti blizu pet hiljada izbjeglica. Azilantski centar u mjestu Delijaš, u opštini Trnovo, raspolaže sa maksimalno 300 ležaja za smještaj osoba koje traže azil. No, u odnosu na eventualne rute, mogu se osigurati dodatni kapaciteti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.