Milošević: Koja je razlika između RS i Sjeverne Koreje

Vijesti 04. mar 201609:58 > 10:03
Izvor: N1

U Narodnoj skupštini Republike Srpske jučer nije prihvaćen Prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima. Lomile su se i članske karte iz revolta jer je vladajuća većina oborila Zakon koji je predložio SDS.

Gost Novog dana bio je Brane Milošević, predsjednik Udruženja Švajcarski franak u RS.

Na pitanje šta znači obaranje ovog zakona u RS za korisnike kredita u švicarcima je rekao: “Znači veliko razočarenje jer je vladajuća većina podržala Zakon, međutim poslije razgovora sa Hypo bankom, gdje su najviši vrh Vlade i predstavnici banke bez predstavnika švajcarca, donijeli takvu odluku koja je sramna i koja nama ništa ne pomaže. Takve prijedloge od banke smo imali i ranije, a sada je kamata i povećana. Ono što je do sada bila neviđena pljačka ovim putem hoće da legalizuju. Od prvog dana su krenuli u pljačku ovog naroda. To je apsolutno jedna velika prevara. Priče da bi njihov finansijski sistem bio urušen je laž. Zašto nije u Mađarskoj ili Hrvatskoj urušen sistem? Bankarski lobi je uradio svoje i pokazao da gledaju svoj lični interes. Koja je razlika između Sjeverne Koreje i RS? Ovdje je Dodik i izvršna i sudska i zakonodavna vlast. Skupština je protočni bojler za njegove ideje. To su samo obični poslušnici koje narod tamo nije postavio, a ako i jeste, narod se sada kaje. Dakle, razlika između RS i Sjeverne Koreje je što je u Koreji veća zaposlenost“.

Na pitanje kome se ide na ruku sa ovim zakonom je odgovorio bankama. “Evidentno je da banke imaju jako velik uticaj. Kada bi tužilaštvo i SIPA ušli u istrage, našli bi račune koji govore da je u pitanju pranje para i otimačina od naroda. Ono što se jučer desilo govori da nema interesa da se zaštite prava građana“.

O tome šta ovo Udruženje predlaže je izjavio: “Zakon nije bio dorađen ali postoji prostor i vrijeme da se uradi i da bude u skladu sa Ustavom. Oni njega odbacuju jer banka tako traži. Naše rješenje je bilo da se svim korisnicima kredita preračunava kredit, i onim koji su zatvoreni krediti i onim koji su raskinuti, jer šta ćemo sa 24 čovjeka koja su se ubila, kako pomoći njihovim familijama. Naše rješenje je da se sve kategorije, svi korisnici nađu u tom zakonu i da se riješi taj problem“.

Na pitanje koliko je do sada doneseno presuda u korist korisnika kredita je rekao kako su u pitanju različiti podaci i da se ciframa manipuliše. “Ne možemo da dođemo do podataka, sve se krije od nas, ali ubijeđen sam da u RS ima preko 3.000 korisnika kredita“, komentarisao je.

Rekao je i da su u RS donesene 32 presude i da su prvostepene, a u Federaciji oko 520.

Govorio je i o 24 osobe koje su počinile samoubistvo. “Oni koji mogu da vraćaju kredite se ne ubijaju, a ljudi koji nisu imali čim da vraćaju kredite su se ubili. Banka ne bi bila oštećena ni u ovom zakonu da je prošao jer je banka to naplatila. Sumnjivo je da se uopšte zaduživala – ovo sve je ekstra profit banke“.

Kazao je da će nastaviti da se bore i da će nakon tri mjeseca ponovo staviti zakon u proceduru, a ne bježe ni od protesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.