"Oslobađajućom presudom Jurišiću skinuta hipoteka sa Tuzle"

Vijesti 04. mar 201618:33 > 18:55
Sinan Alić

Sinan Alić, predsjednik Udruženja "Istina, pravda i pomirenje", prokomentarisao je za N1 pravosnažnu presudu Apelacijskog suda u Beogradu kojom je Ilija Jurišić pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine

“Ne mogu biti bolje”, kazao je Alić na početku razgovora za N1.

“U gomili ludih, blesavih i tužnih vijesti, dobili smo jednu lijepu vijest iz Beograda. Vjerovali smo u Apelacioni sud, njihovu visoku profesionalnost kada su prvi put Iliju oslobodili nakon tri i pol godine zatvora i naložili nižem sudu šta treba da radi. Apelacioni sud spasio je pravosuđe Srbije, a u toj državi neka se zapitaju koga sve plaćaju i kakve poslove odrađuju”, dodao je Alić.

Osam godina, devet mjeseci i nekoliko dana trajala je borba Ilije Jurišića sa optužbama iz Beograda.

“Ne vjerujem da će iko odgovarati za to, ali ćemo tražiti nadoknadu svake vrste štete, materijalne, duševne… Tri i pol godine bio je u kazamatu u Beogradu, izložen torturama gdje mu nisu dali ići ni na ljekarske preglede. Tražit ćemo naknadu svega, svih sudskih troškova”, kaže Alić.

“Bitno je da je on oslobođen jer se ovim skida i hipoteka sa Tuzle jer 1. maj je simbol odbrane ovog grade i regije. Borba za istinu o agresiji na BiH i dalje traje, Ilija je na sreću doživio da bude oslobođen. Njemu je samo bila želja da doživi oslobađajuću presudu i doživio ju je”, kaže Alić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.