Gavrić: Homofobija ubija svu našu djecu

Vijesti 07. mar 201610:11 > 10:13
N1

Nakon napada koji se u petak dogodio u Art kinu Kriterion u Sarajevu, jučer je organizovano druženje s kojeg je upućen apel nadležnima da ne dozvole slične napade u budućnosti. U velikoj sali kina prisutnima se obratila direktorica Kriteriona Vanja Lazić, podsjećajući kako je fondacija posvećena razvoju kulture i civilnog društva.

Napad na Kriterion osudili su bh. rediteljica Jasmila Žbanić i ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić. U incidentu, koji se dogodio u petak navečer, povrijeđene su dvije osobe, jedan mladić teže, a djevojka lakše. Gost Novog dana bio je Saša Gavrić iz Sarajevskog otvorenog centra.

Na pitanje da li je zadovoljan jučerašnjom reakcijom prisutnih i podrškom radu Kriteriona je rekao: “Juče je bilo vrlo dostojanstveno, ali nažalost i prije se desio gori napad na kino Kriterion. Tada se radilo o festivalu lezbijskog i gay filma i bila je održana slična akcija nakon napada te je bio prisutan veliki broj građanki i građana, ali nije bilo predstavnika vlasti. Juče sa nama je bio ministar pravde Kantona Sarajevo Mario Nenadić koji je jasno iznio nekoliko ključnih konstatacija – da ovo nije nasilničko ponašanje nego krivično djelo iz mržnje, djelo homobofije i rekao je da će sa tužilaštvom obaviti razgovore kako bi se ukazalo da ovakav oblik nasilja nije u BiH dobrodošao“.

O tome da li kao društvo tolerišemo homofobiju je komentarisao: “Poruka u petak je bila da drugi i drugačiji nisu poželjni u gradu Sarajevu. Momci koji su upali u kino Kriterion nažalost su žrtva ovog sistema. To su mladi ljudi – 1998. godište koji su krenuli da se deru, da prijete. Ono što je mene pogodilo jeste da kada se desi ta vrsta napada, ne bira se da li će biti žrtva homoseksualne orijentacije, nego strada svako ko se nađe u tom objektu. Homofobija ubija svu našu djecu i ona ne pita da li ste gay ili lezbijka – svako može da postane žrtva. Strah od drugog i drugačijeg može svakog da pogodi, neovisno od stavova prema LGBT populaciji. Ne smijemo dopustiti ovu vrstu nasilja jer može eksalirati”.

Na pitanje da li će napad na kino Kriterion značiti da će sve manje biti slobodne riječi je odgovorio: “Ne vjerujem da će tako biti. Mi prelazimo težak period ali smo u nekoj vrsti prekretnice i imamo potencijale da se naše društvo razvije ka boljem”.

O tome kakva je slika poslata o BiH u inozemstvu je komentarisao: “Mediji u inozemstvu jesu prenijeli jednu negativnu sliku u kontekstu napada, ali su prenijeli i sliku otpora, sliku solidarnosti, različitosti sa skupa u samom Kriterionu i ovo neće uticati na ugled BiH. Vjerujem da će pritisak na BiH da se pozabavi pitanjem homofobije i transfobije biti veći, kako bi i ta zajednica bila podjednako dobrodošla i taj pritisak će porasti jer ne smije se ignorisati nasilje nad LGBT zajednicom”.

Komentarisao je i to da li je vlast spremna da se pozabavi problemom homofobije. “Ako pogledate stanje u proteklih deset godina, pa sve do izbora 2014. to je bilo jako mračno razdoblje, ali 2014. godina je donijela i nekoliko ključnih aktera koji se bave ravnopravnosti spolova. Ministrica Borovac radi na tome, kao i agencije za ravnopravnost iz oba entiteta”, mišljenja je.

Rekao je i kako će društvo postati tolerantnije za manjinske skupine kada naša politika postane otvorena prema manjinskim skupinama. “Hrvatska je dobar primjer tome – kada su se vlasti ozbiljno pozabavile ovim, to je sve uticalo na građanstvo Republike Hrvatske da prihvati LGBT osobe, da budu otvoreniji. BiH, Srbija, Crna Gora moraju još jedan put da pređu, ali taj primjer Hrvatske nam daje snagu da možemo nešto napraviti”, kazao je.

Komentarisao je i naredne korake Sarajevskog otvorenog centra. “U okviru dva programa intenzivno se radi sa policijom, radimo treninge, ne samo u Sarajevu, već i drugim kantonima u BiH. Nastavićemo da podižemo svijest, da radimo sa sudovima i tužilaštvom. Pratit ćemo procesurianje ovog slučaja te nećemo dopustiti da se ovaj slučaj stavi u ladicu kao što je bilo slučaj 2014. godine”, komentarisao je.

Rekao je i kako je policija institucija sama za sebe, i da imaju karakterističan način rada kada su krizne situacije na djelu. “Policija ne pokazuje profesionalizam i empatiju kada govorimo o napadima, ali itekako ima potrebe za unapređenjem u MUP-u i biće predmet naše saradnje u narednom periodu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.