Hadžialić: Moja majka je najhrabrija osoba koju poznajem

Vijesti 07. mar 201615:40 > 15:41
N1

Ministrica srednjoškolskog, obrazovanja odraslih i usavršavanja Švedske Aida Hadžialić bila je uvodničarka na obilježavanju Međunarodnog dana žena u organizaciji Ambasade Švedske u Sarajevu. Kako je kazala, ravnopravnost spolova je jedno od ključnih pitanja za BiH.

Moja majka je najhrabrija osoba koju znam, ona je osoba koja me uvijek podržavala i fizički i psihički. Pomogla mi je da dođem u Švedsku kada je u BiH bijesnio rat. Znam koliko je mene bilo strah, a tek mogu pretpostaviti koliko je nju“, kazala je Hadžialić.

Švedska ministrica se osvrnula na ključne stvari na koje BiH mora obratiti pažnju u budućnosti. 

Ne kažem da treba biti kritičan prema Bosni i Hercegovini, ali moramo naglasiti koje su ključne stvari. Želim da BiH bude i jaka i uspješna, a da bi to postigli BiH mora početi tretirati sve građane jednako. Ključ stvaranje jake zemlje i ekonomski uspješne zemlje, a to je da shvatite da je svaka osoba važna“, istakla je ona.

Kazala je uspjeh leži u promovisanju zajedništva.

Stojim pred vama kao najmlađa ministrica u historiji Švedske, a uspjeh leži u spoznaji toga da morate promvisati zajedništvo, a ne podijeljenost. Ravnopravnost spolova je jako bitno pitanje o kojem se mora govoriti“.

Švedska je to uspjela postići, a jasno je da to nije nemoguća misija za BiH. Investiranje u prave stvari, obrazovanje, zdravstveno osiguranje, infrastrukturu, socijalno osiguranje“.

Također, istakla je da političari moraju osigurati i opravdati povjerenje svakog građana.

N1

Svaki političar treba osigurati povjerenje u svakom glasaču da on ne dovodi u pitanje kakvu budućnost njegovo dijete može očekivati o ovoj zemlji?” 

BiH je aplicirala za EU u pravom trenutku i esencijalno je da se nastavi prema tom putu, a Švedska će biti spremna da pomogne BiH na tom putu“.

Hadžialić je kazala da je bolja budućnost moguća samo ako se radi zajedno.

Bolju budućnost možete imati samo ako radite zajedno i tako je osigurati za svaku djevojčicu i dječaka u BiH. Ova zemlja ima toliko toga za ponuditi, a samo je potrebno malo rada da bi se to postiglo“.

Još je podsjetila da je jedan od razloga zašto je Švedska među najuspješnijim zemljama Evrope jeste taj da građani ove zemlje plaćaju redovno porez, što je preporučila i građanima BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.