Aida Hadžialić u BiH: Nova inostrana prilika za našu zemlju

Vijesti 07. mar 201617:05 > 19:09
N1

Najmlađa ministarka Švedske Aida Hadžialić stigla je u Bosnu i Hercegovinu, inače svoju - zemlju porijekla. U zvaničnoj je trodnevnoj posjeti ne samo kao ministarka obrazovanja već i kao predstavnik Vlade Švedske. Novinarima se obratila na našem jeziku.

“Moram vam prvo reći da je meni veoma drago da mogu biti u Sarajevu, da mogu biti u Bosni i Hercegovini.”

Hadžialić se susrela sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. Nisu razgovarali samo o saradnji u oblasti obrazovanja i ulaganja u nauku, već prije svega o ekonomskoj saradnji i prezentaciji bh. potencijala.

“Razgovaraćemo i pokušati dogovoriti održavanje jednog biznis foruma na kojem bi mi predstavili čitav niz projekata iz onih oblasti za koje interes mogu pokazati njihgovi investitori. Iz oblasti energetike, transporta, metalne, posebno drvne industrije i svih onih segmenata gdje možemo napraviti dobar kapacitet naše zajedničke ekonomske saradnje”, pojasnio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Osim podrške evroatlanskom putu Bosne i Hecegovine ministarka Hadžialić istakla je da poseban potencijal predstavlja više od 80 hiljada ljudi u Švedskoj, porijeklom iz BiH, koji su spremni za investicije.

“Švedska želi podržati Bosnu i Hercegovinu, ali nije samo pitanje dijaspore te bosanskohercegovačke dijaspore u Švedskoj, pitanje je isto toga da švedski investitori velikih firmi žele naći nova tržišta. Mi vjerujemo da Bosna i Hercegovina tako i druge države ovog regiona mogu biti velika prilika Švedskoj kako bi mi mogli naš eksport ojačati što bi bila prednost i Kraljevini Švedskoj tako isto i BiH i drugim državama u ovom regionu”, ističe Hadžialić.

Aida Hadžialić najmlađa je osoba imenovana za ministra u Vladi Kraljevine Švedske. Porijeklom je iz Foče. U Švedsku je stigla prije 24 godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.