Priča Aide Hadžialić: Od izbjeglice do ministrice u Švedskoj

Vijesti 07. mar 201617:19 > 19:11
N1

Od fočanske izbjeglice, do uspješne švedske političarke. Priča Aide Hadžialić više podsjeća na američki san nego na balkansku stvarnost.

Ulica u kojoj se rodila počinje kod dragulja osmanskodobne arhitekture – fočanske Aladže. Nekada su je ukrašavali kineski i perzijski stil, a danas je lokalni graditelji podižu iz temelja.

Ovdje su nekada bile tri kuće Hadžialića. Od trojice braće, jedan je ubijen, a dvojica napustili grad….Ni u ulici se Aidinog djetinjstva se više niko ovako ne preziva.

Ulica Petra Bojovića u Foči nekada poznata kao Robarsko naselje. Upravo je ovdje živjela porodica Hadžialić, prije nego što je izbjegla sa tada petogodišnjom Aidom.

Komšije se ne sjećaju Hadžialića. Ime najmlađe ministrice u historiji švedske vlade uglavnom im ne govori ništa.

Jedan od braće Hadžialić iz Aladžine mahale danas je u Sarajevu. Uspjeh mlade švedske političarke, izbjeglice iz Foče, mnogo mu znači:

“Roditelji su visoko obrazovani. Ekonomiju su završili, jedno su to dijete imli. Ulagali su sve što se moglo. Hvala Bogu uspjela je dobro. Neka se djeca izgbe vani kada odu, pa se prospe porodica. A ovo…porodica je sretna…na okupu… za svaku pohvalu, eto…”

Životna priča Aide Hadžialić mogla je izgledati i drugačije. U Foči, gradu kojem je rat izmijenio urbani i demografski pejsaž.

Umjesto toga, Aida Hadžialić ima ulogu graditelja budućnosti jedne skandinavske zemlje. A graditelji Foče danas ovom gradu daju novi izgled, za nove generacije i njihove nove balkanske snove ili stvarnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.