Švedska ministrica Aida Hadžialić posjetila SDP BiH

Vijesti 08. mar 201611:25 > 11:27
Izvor: SDP BiH

Švedska ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih Aida Hadžialić, u sklopu svoje zvanične posjete Bosni i Hercegovini, danas se susrela sa delegacijom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine koju su činili predsjednik Nermin Nikšić, predsjednik Glavnog odbora Saša Magazinović i politički direktor Damir Mašić.

Tema razgovora bilo je razmatranje aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini, puta naše države ka Evropskoj uniji te aktivnostima SDP BiH.

Predsjednik Nikšić je na sastanku ocijenio da je trenutna politička situacija u našoj zemlji izuzetno nepovoljna, jer je očigledno da vladajuće stranke nemaju dovoljno kapaciteta ni volje da sprovedu bitne reforme za našu zemlju i njen put prema Evropskoj uniji. Cilj vladajuće koalicije, na osnovu poteza koje vuku, očito je razgradnja i podjela države po etničkim principima.

Ministrica Hadžialić navela je da je svrha njene posjete da ekonomski poveže Švedsku i našu zemlju. Smatra da su za Bosnu i Hercegovinu i njene građane važnija ekonomska pitanja od etničkih podjela. Navela je da treba više ulagati u privatni sektor, infrastrukturu, ekonomiju, a smanjiti troškove u administraciji.

Na sastanku je naglašeno da će SDP BiH, u svom opozicionom djelovanju i sa svim raspoloživim kapacitetima, nastaviti raditi u interesu svih njenih građana. SDP BiH je opredijeljen za evropski put Bosne i Hercegovine, ali smatra da je potrebno da EU intenzivira svoj pristup prema Bosni i Hercegovini, te ubrza proces pridruživanja naše zemlje evropskoj porodici.

Na kraju sastanka istaknuto je da Švedska podržava put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te da naša država ima velikog prijatelja u toj skandinavskoj državi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.