Aida Hadžialić: Nije bilo lako napustiti svoj dom

Vijesti 08. mar 201611:28 > 11:31
N1

Švedska ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih Aida Hadžialić koja je porijeklom iz Foče održala je danas studenatima u Sarajevu predavanje o temi "Važnost obrazovanja u demokratskom društvu". Kako kaže, nije joj bilo lako napustiti Bosnu i Hercegovinu.

“Nije mi bilo lako kada sam morala otići i napustiti svoj dom. Iako sam imala pet godina, svega se dobro sjećam i nosim to u sebi. To je bilo putovanje staha i neizvjesnosti”, kazala je Hadžialić koja je sa porodicom izbjegla iz Foče 1992. godine.

Kako je kazala, u Švedskoj su svi jednaki i svaka osoba se smatra resursom.

“Moja druga domovina Švedska me prihvatila. Mi smo kao mačke, mi, naš narod jer se svuda adaptiramo. U Švedskoj ima puno bh. građana. Vjerujte Zlatan Ibrahimović nije jedini. U Švedskoj su svi jednaki, radi se o ekonomskoj jednakosti. Plaćamo velike poreze i svaka osoba se smatra resursom u koji se mora investirati kako bi bila produktivna. Sa takvom politikom Švedska je jedna od najbogatijih država u svijetu sa samo 10 miliona stanovnika. U Švedskoj svaka kruna i marka se prati i pazi kako se koristi”, kazala je švedska ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih koja se nalazi u trodnevnoj posjeti BiH. 

N1

Jedan od razloga njenog dolaska, navela je, to što investitori iz Švedske traže kvalifikovan kadar.

“Morate ulagati u svoj kadar. Treba da se ulaže i u privredni razvoj i u privatni sektor jer kadar negdje treba da se zaposli, a prije toga treba biti kvalitetan. Mi u Ministarstvu istražujemo šta to našem tržištu treba. Puno radimo na tome. U današnjem globalnom razvoju je nužno i neminovno da jedan čovjek radi različite poslove tokom života. Ako je potrebno i da se prekvalifikuje”, kazala je Hadžialić.

Dodala je da je veoma važno što je je Bosna i Hercegovina predala aplikaciju za članstvo u EU.

“Put BiH mora biti moderan i progresivan. Švedska želi pomoći BiH na tom putu. To je težak put. Put za koji je potrebno puno znanja. Kada država ima zadovoljne građane, onda će i oni više da daju toj državi. Vi ste budućnost Bosne i Hercegovine i nemojte čekati da vam neko da šansu. Nemojte se nikada zadovoljiti postignutim rezultatima. Idite ka promjenama”, poručila je Hadžialić studentima Univerziteta u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.