Hoće li se odbjegli osuđenik Ramo Brkić pojaviti na Sudu BiH

Vijesti 10. mar 201609:43 > 09:44

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti održano ročište u slučaju "Ramo Brkić i drugi". Međutim, postavlja se pitanje da li će se Brkić pojaviti pred postupajućom sutkinjom nakon što je 27. februara pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima napustio BiH.

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te proizvodnje i trgovine drogom nekoliko dana prije početka služenja kazne napustio je BiH.

Prije nego je trebalo biti održano ročište u drugom procesu koji se na Sudu BiH vodi protiv njega, Brkić je napustio našu zemlju. On je u 5:00 sati 27. februara prešao granični prelaz Izačić nakon čega se uputio ka Zagrebu. Nekoliko sati kasnije, kako N1 saznaje, Brkić se ukrcao u avion na zagrebačkom Aerodromu Pleso i napustio Hrvatsku. Od tada mu se gubi svaki trag.

U 13:00 sati bit će održano ročište u predmetu koji se u kojem se vodi proces protiv Brkića, sutkinje Azre Miletić i Senada Šabića zbog primanja, odnosno davanja mita s ciljem obezbijeđivanja manje kazne u ponovljenom sudskom procesu. Kako je za N1 kazao Brkićev advokat Asim Crnalić, u proteklih nekoliko dana nije razgovarao sa Brkićem, a ne bi ga iznenadilo da se Brkić danas pojavi na ročištu.

Sud BiH je sudskoj policiji izdao naredbu za dovođenje optuženog na nastavak glavnog pretresa.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda BiH u novembru prošle godine pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom, te zloupotrebom položaja, dok je Senad Šabić u istom predmetu osuđen na 10 godina.

Brkić je na izdržavanje kazne trebao biti upućen 9. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook