Ramo Brkić se nije pojavio na Sudu BiH, slijedi potjernica

Vijesti 10. mar 201613:52 > 13:55
CIN

Na Sudu Bosne i Hercegovine održava se ročište u slučaju "Ramo Brkić i drugi". Međutim, na Sudu se nije pojavio optuženi Brkić koji je 27. februara pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima napustio BiH, potvrđeno je za N1.

Iako je Sud BiH na ročištu održanom 29. februra sudskoj policiji izdao naredbu za dovođenje optuženog na nastavak glavnog pretresa, Brkić se ni danas nije pojavio u sudnici što znači da će najvjerovatnije biti raspisana potjernica na njim.

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te proizvodnje i trgovine drogom nekoliko dana prije početka služenja kazne napustio je BiH.

On je u 5:00 sati 27. februara prešao granični prelaz Izačić nakon čega se uputio ka Zagrebu. Nekoliko sati kasnije, kako N1 saznaje, Brkić se ukrcao u avion na zagrebačkom Aerodromu Pleso i napustio Hrvatsku. Od tada mu se gubi svaki trag.

U 13:00 sati bit će održano ročište u predmetu koji se u kojem se vodi proces protiv Brkića, sutkinje Azre Miletić i Senada Šabića zbog primanja, odnosno davanja mita s ciljem obezbijeđivanja manje kazne u ponovljenom sudskom procesu. 

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda BiH u novembru prošle godine pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom, te zloupotrebom položaja, dok je Senad Šabić u istom predmetu osuđen na 10 godina.

Brkić je na izdržavanje kazne trebao biti upućen 9. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook