Vlada FBiH odbila SDP-ov prijedlog o konverziji "švicaraca"

Vijesti 10. mar 201614:52 > 15:30
N1

Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije prihvatila Prijedlog zakona o konverziji kredita vezanih za švicarski franak.

U obrazloženju je navedeno da bi primjena predloženih zakonskih rješenja imala za posljedicu stvaranje pravne nesigurnosti u zemlji zbog retroaktivnih elemenata u zakonu. Predloženim rješenjem bila bi dovedena u pitanje ravnopravnost korisnika kredita s valutnom klauzulom u eurima, budući da su u praksi ovi krediti imali čak i dvostruko veće kamatne stope od onih odobrenih s valutnom klauzulom CHF.

“Zakon je, čini mi se, osnovni problem što se vraća nazad. Niti jedno zakonsko rješenje ne može stvarati pravnu nesigurnost i to je jedan od razloga što nismo mogli podržati taj zakon. Drugi razlog je što se opet vraćamo na onaj dio, da je to odnos klijenta i banke i poučeni aktivnostima u RS gdje vidimo da se vraća komercijalno obligacijski odnos. Pozvali smo banku da po istom principu pokuša riješiti problem. To je jedno veoma teško i pojedinačno i obiteljsko pitanje. Tu su i tragedije, tako da vrlo oprezno treba prići problemu”, kazala je za N1 ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević.

Primjenom ovakvog zakona federalni budžet bi bio izložen riziku i mogućem deficitu u slučaju osporavanja banke zbog predloženih zakonskih rješenja i traženja nadoknade štete. Također, postoji rizik od ugrožavanja finansijske stabilnosti i poslovanja banke, što posljedično može dovesti u pitanje sigurnost njenih deponentata i drugih povjerilaca banke. 

Vlada FBiH ističe da ovu problematiku treba zasnivati na dobrovoljnom rješavanju na relaciji banka – komitent, naprimjer konverzijom postojećih kredita u valutnoj klauzuli CHF u kredite s valutnom klauzulom u eure ili KM. Također, navedeno je da predmetom dobrovoljnog rješavanja trebaju biti komitenti (isključivo fizičke osobe) kojima odobreni iznosi kredita ne prelaze 150.000 KM u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, odnosno fizičke osobe koje su koristile kredite za rješavanje stambenog pitanja.

Rješavanje problema bi trebalo da se odnosi samo na postojeće kreditne partije fizičkih osoba, a ne, kako je to predloženo ovim zakonom, na osobe koje su na neki način rješile ovo pitanje i na one koji su te kredite koristili u poslovne svrhe. Ponuđena rješenja bi trebalo bazirati i na pružanju olakšica komitentima, kao što su reprogram duga ili otpis dijela kamate.

 Ovaj Prijedlog zakona došao je Socijaldemokratske partije BiH još 9. februara, međutim, sve do danas se Vlada FBiH nije očitovala o njemu.

Kako sui naveli iz SDP-a, ovim zakonskim rješenjem bilo bi omogućeno građanima da kredite uzete u francima pretvore u kredite u konvertibilnim markama.